Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szeméthegyeket gyújtottak fel Nápolyban

2008.05.05. 09:49
Hétvégén 30 esetben vonultak ki a tűzoltók Nápoly különböző pontjaira, miután a lakók elkeseredésükben felgyújtották a szeméthegyeket. Az utcákon egyre nagyobb a bűz, ahogy melegszik az idő, a szemétválság miatt az Európai Bizottság pert fontolgat Olaszország ellen.

Tűzoltókat kellett bevetni a hétvégén Nápolyban, ahol az elkeseredett lakók gyújtogatni kezdték a hónapok óta elszállítatlanul álló szeméthegyeket. A dél-olasz városban csaknem 30 esetben kellett kivonulniuk a tűzoltóknak. Nápoly utcáin még mindig körülbelül 1300 tonna szemét van, és ahogy az idő melegebbre fordul, úgy válik a lakók számára egyre elviselhetetlenebbé a bűz. Március elején 4500 tonnára becsülték az elszállítatlan hulladék mennyiségét.

Nápolyban és környékén 1994 óta tart a szemétválság, mivel a szeméttelepeket a helyi maffia, a Camorra kaparintotta meg, és észak-olaszországi ipari hulladékkal tölti fel.

A szemétválság miatt az Európai Bizottság pert fontolgat Olaszország ellen, a kérdésben kedden hoznak végleges döntést. Brüsszel azért indítana eljárást, mert elégtelennek minősítette a rendezés érdekében hozott római intézkedéseket. Ha a luxemburgi Európai Bíróság a Bizottságnak ad igazat, akkor döntésével utasítani fogja Olaszországot a megfelelő intézkedések megtételére, ellenkező esetben Rómának pénzbüntetést kell fizetnie.

Silvio Berlusconi, aki az áprilisi parlamenti választások megnyerése után a miniszterelnöki poszt várományosa, a kampányban azt ígérte, hogy kormánya Nápolyban fogja tartani az első ülését.

Az előző kormány által a nápolyi szemétválság megoldására januárban kinevezett kormánybiztos szombaton bejelentette, hogy megbízatását május 26-ig meghosszabbították.