Magdolna
18 °C
27 °C

Szeméthegyeket gyújtottak fel Nápolyban

2008.05.05. 09:49
Hétvégén 30 esetben vonultak ki a tűzoltók Nápoly különböző pontjaira, miután a lakók elkeseredésükben felgyújtották a szeméthegyeket. Az utcákon egyre nagyobb a bűz, ahogy melegszik az idő, a szemétválság miatt az Európai Bizottság pert fontolgat Olaszország ellen.

Tűzoltókat kellett bevetni a hétvégén Nápolyban, ahol az elkeseredett lakók gyújtogatni kezdték a hónapok óta elszállítatlanul álló szeméthegyeket. A dél-olasz városban csaknem 30 esetben kellett kivonulniuk a tűzoltóknak. Nápoly utcáin még mindig körülbelül 1300 tonna szemét van, és ahogy az idő melegebbre fordul, úgy válik a lakók számára egyre elviselhetetlenebbé a bűz. Március elején 4500 tonnára becsülték az elszállítatlan hulladék mennyiségét.

Nápolyban és környékén 1994 óta tart a szemétválság, mivel a szeméttelepeket a helyi maffia, a Camorra kaparintotta meg, és észak-olaszországi ipari hulladékkal tölti fel.

A szemétválság miatt az Európai Bizottság pert fontolgat Olaszország ellen, a kérdésben kedden hoznak végleges döntést. Brüsszel azért indítana eljárást, mert elégtelennek minősítette a rendezés érdekében hozott római intézkedéseket. Ha a luxemburgi Európai Bíróság a Bizottságnak ad igazat, akkor döntésével utasítani fogja Olaszországot a megfelelő intézkedések megtételére, ellenkező esetben Rómának pénzbüntetést kell fizetnie.

Silvio Berlusconi, aki az áprilisi parlamenti választások megnyerése után a miniszterelnöki poszt várományosa, a kampányban azt ígérte, hogy kormánya Nápolyban fogja tartani az első ülését.

Az előző kormány által a nápolyi szemétválság megoldására januárban kinevezett kormánybiztos szombaton bejelentette, hogy megbízatását május 26-ig meghosszabbították.