Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Százötven túszt ejtettek az anarchisták Athénban

2005.05.11. 10:23
Szabad elvonulás fejében hat órás túszdráma után szabadon engedték foglyaikat az athéni anarchisták. Az autókat gyújtogató vandál csoportot feldühítette, hogy a törvényi tiltás ellenére fegyveres biztonságiak voltak az athéni Műszaki Egyetemen. A két politikust védő fegyveresek egyike megsebesített egy támadót, aztán sokkot kapott.

Százötven túszt ejtettek feldühödött anarchisták Athénban, jelentette a CNN. Az anarchisták egy tüntetésről tartottak hazafelé, amikor az athéni Műszaki Egyetem előtt elhaladva fegyveres biztonsági őröket vettek észre az egyetemi kampuszon. Márpedig a görög törvények értelmében az egyetemek területén nem tartózkodhatnak fegyveres rendfenntartók.

A jogszabályt azután hozták, hogy 1975-ben a katonai junta utasítására tankok vertek le véresen egy diáklázadást.


Zavargások Athénban (2004.08.29.)
A fegyveres biztonságiak két szocialista politikusra vigyáztak, akik egy könyvbemutatóra érkeztek az egyetemre. Az épület mellett elhaladó anarchisták a fegyveresek láttán őrjöngésbe kezdtek, autókat gyújtottak fel és vandálkodtak, mondta el a CNN-nek Lefcerisz Ikonomu, a görög Közrendvédelmi Minisztérium szóvivője.

A politikusokat védő két fegyveres egyike figyelmeztető lövéssel próbálta megállítani a támadókat, de véletlenül megsebesített egy anarchistát. A biztonsági őr emiatt sokkot kapott, kórházban ápolják, írja a CNN.

A kezdetben harmincfős anarchista csoport rövid időn belül háromszázfősre gyarapodott, a randalírozók százötven túszt ejtettek. A túszdráma hat órán át tartott, az anarchisták végül hajnali fél ötkor engedték el foglyaikat, miután a hatóságok szabad elvonulást ígértek nekik.