Szilárda
-4 °C
3 °C

Nem szakadhat ketté Koszovó

2007.02.03. 16:11
A koszovói miniszterelnök szerint nem 1991-et írunk, a koszovói szerbek nem tehetik azt, amit a horvátországi szerbek tettek. Agim Ceku azt állítja, nem engedi, hogy a hamarosan függetlenedő állam százezres kisebbsége kiszakadjon az új államból.

Agim Ceku koszovói miniszterelnök szombaton figyelmeztette a koszovói szerbeket: ne próbálják meg elszakítani az általuk lakott területeket a dél-szerbiai tartománytól amiatti felháborodásukban, hogy a Koszovó jövőbeli státusáról szóló ENSZ-tervezet megveti a térség függetlenségének alapjait.

Nem tehetik

Ceku utalt arra, hogy egyik fél sem elégedett maradéktalanul a tervvel, amely nem elégíti ki a koszovói albánok függetlenségi követelését, de a Koszovó északi részén élő szerbek törekvése a tartomány kettészakítására nem érheti el célját.

"Meg kell érteniük, hogy nem 1991-et írunk. Nem tehetik azt, amit a horvátországi szerbek tettek. Ez egyszerűen nem fog működni", jelentette ki.

A horvát függetlenségi háború idején, 1991 és 1995 között az ottani szerb kisebbség, Belgrád támogatásával, kiszakított magának egy térséget és önkényesen, Krajinai Köztársaság néven függetlennek kiáltotta ki. A horvát hadsereg a háború utolsó napjaiban foglalta vissza a területet.

Fenyegetőznek

"Ez a dokumentum szavatolja Koszovó területi integritását, és egész Koszovót a koszovói intézmények fogják kormányozni", hangoztatta a miniszterelnök.

A koszovói szerbek kiválással fenyegetőztek arra az esetre, ha a tartomány elszakad Szerbiától. A térségben maradt 100 ezer szerb nem egészen fele az Ibar folyótól északra él, a többiek elszigetelt enklávékban. A megosztottság mélységét szemlélteti, hogy a szerbek lakta területekre még Ceku miniszterelnök sem látogathat el biztonságban.

A nyugati hatalmak kizárták Koszovó felosztását szerb exodustól és a tartomány határkörzeteiben lakó albánok erőszakos válaszreakcióitól tartva.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!