Bernát, Felícia
EUR 384,34 Ft
USD 363,67 Ft
7 °C
31 °C

Terrortámadástól tart a német belügyminiszter

2003.02.22. 20:32
A több mint félmillió németet mozgósító, nagy béketüntetések után egy héttel csaknem 20 ezer háborúellenes tüntető vonult az utcákra Németországban, miközben a kormány szombaton arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a terrortámadások veszélye nagyobb, mint eddig bármikor 2001. szeptember 11. óta.
Otto Schily belügyminiszter szerint németországi és külföldi biztonsági szakemberek egyaránt arra a következtetésre jutottak, hogy Oszama bin Laden al-Kaida szervezete, amelynek az Egyesült Államok ellen 2001-ben elkövetett terrormerényleteket tulajdonítják, újjászerveződött és lecsapni készül.

Puha célpontok

"A (következő) támadások az úgynevezett puha, katonailag nem védett célpontok ellen irányulhatnak" - nyilatkozta szombaton a WDR rádióban a politikus, aki úgy vélte az irodaházakat, éjszakai bárok és templomok a legsebezhetőbb létesítményeknek. Miután az ilyen épületeket nem lehet éjjel-nappal védeni, döntőnek nevezte, hogy a lakosság a lehető legtöbb előzetes figyelmeztetésben részesüljön. Az elemzések más források mellett az al-Kaida vezetőinek legutóbbi megnyilatkozásain alapulnak - tette hozzá.

Schily egy másik, a Welt am Sonntag újságnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a német kormány már megerősítette a kulcsfontosságú létesítmények, például a vízművek, erőművek és kommunikációs központok védelmét.

A Reuters jelentése szerint a német belügyminiszter úgy vélekedett: ha kitör az iraki háború, militáns csoportok valószínuleg igyekeznek majd kihasználni a zűrzavart, hogy "felélénkítsék ellenséges tevékenységüket Nyugat-Európában".

Tüntetés a légitámaszpont előtt

Németország több nagyvárosában tartottak szombaton háborúellenes megmozdulásokat. Kölnben nagyjából tízezren, Mannheimben csaknem ötezren tüntettek. Majna-Frankfurtbantöbb mint kétezer ember gyűlt össze az amerikai légi támaszpont zárt főkapuja előtt. A transzparenseken "Ne onts vért az olajért!", "A háború emberölés!", illetve "Fegyverezzék le Bush-t!" felirat volt olvasható. A légi támaszpont a háborúellenes tüntetések kitüntetett helyszíne, mert a békeharcosok szerint a csapatfelvonulás és az utánpótlás szállításának fontos közbenső állomása lesz egy esetleges iraki háborúban, az 1991-es öbölháborúhoz hasonlóan. A boszniai és afganisztáni ENSZ-küldetésekre ugyancsak Frankfurton keresztül szállították az amerikai katonákat és hadfelszereléseket - írta a dpa.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás