Ágnes
-1 °C
2 °C

Albán és macedón politikusok a hágai bíróságon

2005.02.24. 14:29
Meglepetést okozott a hírek szerint utolsó vádemelésével a hágai Nemzetközi Törvényszék. A koszovói, horvátországi és boszniai háborús bűnök mellett első ízben egy macedón politikus ellen is vádat emeltek a 2000. évi macedóniai zavargások során elkövetett bűnök miatt.

Kilenc személy, köztük albán, bosnyák és macedón politikusok ellen emelt vádat a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT). A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló testület többek között Ramus Haradinaj koszovói kormányfő és Vlado Bucskovszki volt macedón védelmi minisztert is háborús bűntényekkel vádolják.

Bosnyákok a vádlottak padján

A szarajevói állami tévé értesülései szerint utolsó vádemelésében az NT három boszniai muzulmánt, Rasim Delic hadseregparancsnokot, Askib Mahmuliját, a bosnyák hadsereg harmadik hadtestének parancsnokát és Ejup Ganicot, a bosnyák államelnökség egykori tagját vádolja háborús bűnök elkövetésével. A televízió értesülései szerint Delic már jelezte is, hogy kész önként feladni magát.

Szintén a boszniai háborúban elkövetett bűntettek miatt emeltek vádak Momcsilo Mandics volt boszniai szerb belügyminiszter, illetve két boszniai szerb tábornok, Zdravko Tolimir és Radivoje Miletics ellen. A Dnevni Avaz című szarajevói napilap értesülései szerint a vádlottak listájára került Momcsilo Perisics is. A szerb hadsereg volt vezérkari főnökét, a Djindjics-kormány egykori miniszterelnök-helyettesét Mostar 1992-es lövetésével vádolják.

Macedóniával is foglalkoznak

A hírek szerint az utolsó hágai vádemelések között a legmeglepőbb Ramus Haradinaj és Vlado Bucskovszki perbe fogása. A koszovói albán kormányfőt 1999-ben az albán és nem albán lakosság terhére elkövetett háborús bűncselekményekkel vádolják. Bucskovszki az NT vádjai szerint a macedóniai albánok ellen 2000-ben elkövetett háborús bűnökért felelős.

Az utóbbi vádemelés különösen meglepő, mivel a 2000. évi macedóniai válságot ezidáig nem kezelte nyílt katonai konfliktusként a törvényszék. Öt éve a macedóniai albánok, a koszovói háborút követően autonómiát, többletjogokat követeltek. Macedóniában népes, a lakosság mintegy negyven százalékát kitevő albán kisebbség él az Albániával és Koszovóval határos, elmaradott területeken.

A macedóniai válságban fegyveres összecsapások, falublokádok is voltak, a polgárháború kitörését azonban végül sikerült elkerülni.