Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Nemi erőszakkal is vádolják a volt koszovói kormányfőt

2005.03.10. 17:40
Üldözte és deportálta a koszovói szerb lakosságot, személyesen is gyilkolt és erőszakolt Ramus Haradinaj a hágai Nemzetközi Törvényszék szerint. A magát szerdán önként feladó kormányfőt harminchét rendbeli háborús és emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolják.

Összesen harminchét rendbeli háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja a hágai Nemzetközi Törvényszék Ramus Haradinaj volt koszovói kormányfőt. A hivataláról kedden lemondó egykori gerillavezért többek között gyilkossággal és nemi erőszakkal is vádolják.

Erőszakolt és ölt

Ramus Haradinaj
Ramus Haradinaj

A csütörtökig bizalmasan kezelt vádirat titkosításának feloldása után kiderült, Haradinajt tizenhét rendbeli emberiesség elleni bűncselekmény, polgári személyekkel szemben elkövetett gyilkosságok, nemi erőszak, embertelen bánásmód, jogtalan fogva tartás, üldözés, deportálás miatt kívánják felelősségre vonni.

Ezen kívül terhére róják a háborús törvények és szokások húsz rendbeli megsértését is, gyilkosság, kegyetlen bánásmód és nemi erőszak miatt.

A vádirat szerint Haradinaj - az egykori koszovói albán Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyik katonai vezetője - személyesen rendelte el vagy felügyelte polgári személyek bántalmazását, amelyben esetenként maga is részt vett az albán többségű dél-szerbiai tartományban. A Haradinaj alárendeltségébe tartozó UCK-egységek 1998 március 24. után módszeresen törekedtek több nyugat-koszovói település - köztük Pec, Klina és Decani - ellenőrzés alá vonására, hogy elűzzék a helyi szerb lakosságot.

Romákat is üldözött

Ennek során szerb és roma lakosokat gyilkolásztak, kínoztak és erőszakoltak meg, s hasonló sorsra jutott a szerb hatóságokkal való együttműködéssel vádolt néhány koszovói albán is.

A törvényszék vádat emelt Haradinaj két egykori segítője, Idriz Balaj és Lahi Brahimaj ellen is, a háborús törvények és szokások 19 rendbeli megsértése és 16 emberiesség elleni bűncselekmény miatt is. Balaj és Brahimaj szerdán szintén feladta magát a törvényszéken.

Haradinaj a legmagasabb rangú egykori koszovói albán gerillavezér, aki ellen vádat emelt az NT a koszovói albánok 1998-99-es függetlenségi harca során koszovói szerbek sérelmére elkövetett bűnök miatt. A koszovói albánok közül sokan hősnek tartják Haradinajt. A nemzetközi közösség üdvözölte, hogy a volt kormányfő-gerillavezér önként feladta magát Hágának, és példájának követésére szólította fel a térségbeli országokban tartózkodó hágai vádlottakat is.