Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Elköltözik Brüsszelből a NATO?

2003.05.13. 22:17
Tommy Franks tábornokot 19 iraki állítaná háborús bűnökért belga bíróság elé. Az észak atlanti szövetség értekezletén elhangzott, hogy az amerikai kormány súlyosnak tekinti a helyzetet.
Súlyos következményei lehetnek az Egyesült Államok és Belgium viszonyára nézve, ha szerdán belga részről valóban panaszt nyújtanak be háborús bűncselekmények elkövetésének vádjával Tommy Franks tábornok, az Irakban folytatott koalíciós hadműveletek irányítója ellen - jelentette ki kedden az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke Richard Myers.

Univerzális a joghatóságuk

A panaszt, amely háborús bűncselekmények elkövetésével vádolja Franks tábornokot, az univerzális joghatóságról szóló törvény értelmében terjesztik szerdán a brüsszeli szövetségi bíróság elé.

A Frankset vádoló 19 irakit, Jan Fermon belga ügyvéd képviseli, bizonyítékaikat belga orvosok gyűjtötték Bagdadban. Fermon közölte, védencei a kazettás bombák áldozatai, és olyanok, akik mentőautók elleni támadásokban vagy más civil lakosság elleni akcióban sérültek meg.

Büntetnek

Az észak atlanti szövetség sajtóértekezletén Richard Myers hangsúlyozta: az amerikai kormány ezt nyilvánvalóan nagyon súlyos helyzetként értékeli. Arra is célzott, hogy e konfliktus hatására Washington a NATO székhelyének Brüsszelből való elköltöztetése mellett dönthet.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft