Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagy-Britannia igényt tart az Antarktiszra

2007.10.17. 14:00
Ahogy azt tavaly nyáron megjósoltuk, az Északi-sarkvidék mellett az nemzetközi szerződésekben védett antarktiszi területekért is beindult a területszerző harc. Nagy-Britannia egymillió négyzetkilométerre tart igényt, de ezzel felbőszítheti Argentínát és Chilét is.

Egymillió négyzetkilométernyi területre jelentheti be igényét Nagy-Britannia, írja a Guardian. A brit külügyminisztérium már gyűjti az adatokat az ENSZ-hez benyújtandó hivatalos kérelméhez. Ehhez tudományos adatokkal kell igazolnia, hogy jogosult az Antarktisz környéki területekre.

Nagy-Britannia annak ellenére tart igényt a lakatlan kontinenshez tartozó területekre, hogy aláírója az 1959-es Antarktisz-szerződésnek, ami a megállapodásban rögzített szektoros felosztáshoz képest bármely területi igényt tilt.

Problémát jelenthet az is, hogy a szerződésben szabályozott brit terület javarészt egybeesik Chile és Argentína területi igényével. Argentínával Nagy-Britannia már keveredett területi konfliktusba a térségben, a Falkland-szigetek miatt.

Bonyolult történet. A szigetet eredetileg a britek gyarmatosították a 19. században, de aztán az argentínok elfoglalták. Mire a britek visszafoglalták, a Falklandok az argentín nemzettudat részei lettek. Argentínában - főleg gazdasági válságok idején - időről időre fel is támad az igény a területekre. 1982-ben Argetnína lerohanta a szigeteket, de a britek 73 napon belül visszafoglalták. Legutóbb, a háború idei 25. évfordulóját megelőzően a gazdasági gondokkal küzdő Nestor Kirchner argentín elnök emlegette a történelmi jogot, ami alapján a szigetek szerinte országát illetnék.

Pedig Nagy-Britannia még antarktiszi területi igényében is számol a Falkland- és a Shetland-szigetekkel. A tengerjogi szabályozás szerint ugyanis egy országot akár ötszáz kilométeres tengersáv gazdasági jogai is megilletik, amennyiben kontinentális talapzata benyúlik odáig. Ugyanezzel az érvrendszerrel küzd jelenleg az Északi-sarkért Oroszország, Dánia és Kanada.

Az ok itt is ugyanaz, mint az Északi-sark esetén. A globális felmelegedés miatt itt is területek szabadulhatnak fel a jég alól, ahol értékes ásványi kincsek lapulhatnak. És ha a briteket területi igényük bejelentésében nem zavarja az Antarktisz-egyezmény, akkor valószínűleg az a kitétel sem tarthatja vissza őket, ami tiltja a kereskedelmi célú bányászatot a kontinens területén.