Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Nagy-Britannia igényt tart az Antarktiszra

2007.10.17. 14:00
Ahogy azt tavaly nyáron megjósoltuk, az Északi-sarkvidék mellett az nemzetközi szerződésekben védett antarktiszi területekért is beindult a területszerző harc. Nagy-Britannia egymillió négyzetkilométerre tart igényt, de ezzel felbőszítheti Argentínát és Chilét is.

Egymillió négyzetkilométernyi területre jelentheti be igényét Nagy-Britannia, írja a Guardian. A brit külügyminisztérium már gyűjti az adatokat az ENSZ-hez benyújtandó hivatalos kérelméhez. Ehhez tudományos adatokkal kell igazolnia, hogy jogosult az Antarktisz környéki területekre.

Nagy-Britannia annak ellenére tart igényt a lakatlan kontinenshez tartozó területekre, hogy aláírója az 1959-es Antarktisz-szerződésnek, ami a megállapodásban rögzített szektoros felosztáshoz képest bármely területi igényt tilt.

Problémát jelenthet az is, hogy a szerződésben szabályozott brit terület javarészt egybeesik Chile és Argentína területi igényével. Argentínával Nagy-Britannia már keveredett területi konfliktusba a térségben, a Falkland-szigetek miatt.

Bonyolult történet. A szigetet eredetileg a britek gyarmatosították a 19. században, de aztán az argentínok elfoglalták. Mire a britek visszafoglalták, a Falklandok az argentín nemzettudat részei lettek. Argentínában - főleg gazdasági válságok idején - időről időre fel is támad az igény a területekre. 1982-ben Argetnína lerohanta a szigeteket, de a britek 73 napon belül visszafoglalták. Legutóbb, a háború idei 25. évfordulóját megelőzően a gazdasági gondokkal küzdő Nestor Kirchner argentín elnök emlegette a történelmi jogot, ami alapján a szigetek szerinte országát illetnék.

Pedig Nagy-Britannia még antarktiszi területi igényében is számol a Falkland- és a Shetland-szigetekkel. A tengerjogi szabályozás szerint ugyanis egy országot akár ötszáz kilométeres tengersáv gazdasági jogai is megilletik, amennyiben kontinentális talapzata benyúlik odáig. Ugyanezzel az érvrendszerrel küzd jelenleg az Északi-sarkért Oroszország, Dánia és Kanada.

Az ok itt is ugyanaz, mint az Északi-sark esetén. A globális felmelegedés miatt itt is területek szabadulhatnak fel a jég alól, ahol értékes ásványi kincsek lapulhatnak. És ha a briteket területi igényük bejelentésében nem zavarja az Antarktisz-egyezmény, akkor valószínűleg az a kitétel sem tarthatja vissza őket, ami tiltja a kereskedelmi célú bányászatot a kontinens területén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!