Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A Teleki-szobor miatt aggódik Washington

2005.01.06. 06:54
A Vasárnapi Újságot, a Magyar Demokratát és Teleki Pál balatonboglári szobrát külön is megemlíti az antiszemitizmus európai erősödéséről szóló jelentésében az amerikai külügyminisztérium. A jelentés szerint Kelet-Európában a hagyományos szélsőjobb gyűlölködik, Nyugaton a szélsőséges iszlám jelent most már fizikai veszélyt is a zsidóságra.

Európában és Magyarországon is erősödik az antiszemitizmus az amerikai külügyminisztérium éves jelentése szerint. Az amerikai törvényhozás utasítására készült felmérés szerint Magyarországon a politikai beszédben is megjelenik a burkolt antiszemitizmus. A jelentésben külön kiemelik a közszolgálati rádió Vasárnapi Újság című műsorát, mely antiszemita és holokauszttagadó megszólalóknak is teret ad. Hasonló bírálat érte a Magyar Demokrata című lapot is.

Szobor a zsidótörvény készítőjének

#alt# A Magyarországgal foglalkozó fejezet külön megemlíti Teleki Pál, az első európai zsidótörvényt elfogadó miniszterelnök szobrának felavatását, melyen több százan vettek részt. Ugyanakkor azt is megemlíti, hogy az eredetileg Budapestre tervezett szobrot a kormányzat beavatkozásának köszönhetően végül csak Balatonbogláron lehetett felavatni.

Megemlítik a jelentésben a nyilas hatalomátvétel hatvanadik évfordulójára tervezett neonáci demonstrációt is, mely betiltására a rendőrség nem talált jogi indokot.

Dicsérőleg említik a Vér és Becsület neonáci csoport betiltására tett bírósági kísérletet, valamint azt, hogy az elmúlt években csökkent a zsidó sírkertek elleni vandál támadások száma. A jelentés megemlíti, hogy tavaly áprilisi látogatásán Izrael államfője és főrabbija is kedvezően nyilatkozott a magyarországi zsidóság helyzetéről.

Új antiszemitizmus támad

A külügyminisztérium jelentése szerint Kelet-Európában a hagyományos szélsőjobboldali antiszemitizmus van jelen, Nyugaton azonban az új típusú, a radikális iszlámból táplálkozó zsidóellenesség hódít. A folyamatot a jelentés szerint felgyorsíthatja a muzulmánok európai beáramlása.

"2003 végén és 2004 elején néhány zsidó elsősorban Európában azzal a dilemmával szembesült, hogy vagy leplezi identitását vagy zaklatásoknak lesz kitéve, beleértve a sebesüléseket, sőt a halált is", áll a jelentésben, mely szerint az antiszemitizmus új hullámának durvasága "arra kényszeríti a nemzetközi közösséget, hogy új elszántsággal szálljon harcba az antiszemitizmussal".