Auguszta
-4 °C
2 °C

„Szarrá atomozták volna Afganisztánt”

2007.06.18. 08:59
Blair attól tartott, az amerikaiak a szeptember 11-i terrortámadások miatti felháborodásukban gondolkodás nélkül atombombát dobnának Afganisztánra. A brit kormányfő azzal is tisztában volt, hogy az iraki győzelem utánra sincsenek megfelelő tervek Washingtonban. Bush kovbojmentalitását ellensúlyozandó mégis mindkét háborúba beszállt.

Az amerikaiak 2001. szeptember 11-e utáni reflexei miatt, a nagyobb katasztrófát elkerülendő csatlakozott Nagy-Britannia az Egyesült Államok afganisztáni háborújához, derült ki a Chanel 4 nemrég elkészült, még bemutatásra váró új, Tony Blair miniszterelnökségéről szóló dokumentumfilmjéből, írja a Daily Mirror. A brit bulvárlap értesülései szerint a dokumentumfilmben Blair elismeri, hogy az amerikaiak elégtelen tervekkel vágtak neki az iraki háborúnak.

„Blair attól tartott, hogy az amerikaiak reflexből szarrá atombombázzák Afganisztánt, mielőtt végiggondolnák az egészet” - nyilatkozta Andrew Rawnsley dokumentumfilmesnek Chris Meyer, Nagy-Britannia volt amerikai nagykövete.

Az iraki tervek hiányosságait is ismerték

Az atomcsapás afgánok százezreit pusztította volna el, és a britek szerint csak fokozta volna az al-Kaida támadásait. Meyer szerint ez a félelem indokolta, hogy a britek „vállt vállnak vetve” harcoltak az amerikaiakka Afganisztánban és Irakban, írja a dokumentumfilm alapján a Daily Mirror.

A dokumentumfilmben megszólal Peter Mandelson, aki most az Európai Unió biztosa, amúgy pedig Blair egyik legrégibb harcostársa. Szerinte Blair tisztában volt vele, hogy az amerikaiaknak nincsenek elégséges terveik Szaddám bukásának esetére. „Nézd, én nem oldhatok meg mindent, ez főként az amerikaiak felelőssége, nem a mienk” - idézte Blairt Mandelson.

Pedig Jeremy Greenstock, szerint Irak összes mai gondjáról a háború utáni rendezés előkészítetlensége tehet. Greenstock közvetlenül a háború után képviselte Nagy-Britanniát Irakban.