Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Cseh technológiát próbáltak ellopni nukleáris programhoz

2006.11.12. 10:56
Cseh műszaki berendezéseket próbált megszerezni nukleáris programjához Észak-Korea tavaly, de a prágai elhárítás megakadályozta ebben, hozta nyilvánosságra a cseh közszolgálati televízió.

A hírszerzők biztosak abban, hogy a meghiúsított kísérletek közvetlenül kapcsolódnak az észak-koreai nukleáris fegyverkezéshez, közölte a tv-csatorna.

A cseh polgári hírszerzés szóvivője elmondta, hogy tavaly három illegális kiviteli kísérletet akadályoztak meg. Észak-Korea speciális szerszámgépeket és alkatrészeket akart vásárolni. Szakemberek szerint Észak-Koreát különösen az olyan gépek érdeklik, amelyek segítségével kisebb méretű nukleáris fegyvert állíthat elő. Egyelőre csak olyan nagy robbanószerkezete van, amelyet nem tud rakétára szerelni.

A megvásárolni kívánt berendezéseket hagyományos és tömegpusztító fegyverek, illetve hordozóeszközök előállításához is fel lehet használni - mondta a tévében Jan Subrt szóvivő. Az első bevásárlási kísérlet meghiúsulása után Észak-Korea azzal próbálkozott, hogy harmadik országon keresztül szerezze meg a gépeket, ami szintén azt bizonyítja, hogy a beszerzés a nukleáris programhoz kapcsolódott volna - állította a tévéadó a hírszerzésre hivatkozva.

Csehország 2003 óta szigorú korlátozásokat vezetett be a kettős - polgári és haditechnikai - felhasználású berendezések exportjában, és ezeket a korlátozásokat még inkább megerősítették, miután Észak-Korea szeptember 9-én kísérleti atomrobbantást hajtott végre.