Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amerika kész bevetni atomfegyvereit

2002.12.12. 12:39
Tömegpusztító fegyverekkel elkövetett támadás megtorlására az USA atomfegyverek bevetésétől sem rettenne. Bush kormánya nem feltétlenül várja ki a támadást, megelőző csapásokkal sújtaná a vegyi, biológiai és atomfegyverek gyártására készülő országokat. Az új védelmi politika nem zárja ki a diplomáciai rendezést, bár azt "hatástalannak" tartja, és "aktívabb fellépést" javasol.
AZ Egyesült Államok kész "minden rendelkezésre álló eszközzel", akár nukleáris fegyverek bevetésével megtorolni egy tömegpusztító fegyverekkel végrehajtott, "az országot, a külföldön állomásozó amerikai csapatokat, illetve a szövetségeseket és barátokat érő" támadást - írja a Washington Post a kedden nyilvánosságra hozott új amerikai védelmi stratégiáról.

Mindent elsöprő erő

Az Egyesült Államok "mindent elsöprő erővel, az összes lehetőség felhasználásával" válaszol a vegyi, biológiai, sugárzó és nukleáris fegyverek bevetésére" - áll a megelőző csapások fontosságát hangsúlyozó tervezetben. A tervezet titkos záradéka - a Post szerint - a megelőző csapást azokra az országokra is kiterjesztené, amelyek lépéseket tesznek tömegpusztító fegyverek beszerzésére.

Egy további - szigorúan titkos - záradék Iránt, Szíriát, Észak-Koreát és Líbiát nevezi meg az új doktrína fő célpontjaiként. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az amerikaiak akár titkos, akár nyílt katonai akciókat terveznek ezekben az országokban, nyilatkozták a lapnak kormányzati tisztviselők. Bush célja véleményük szerint "csupán" a fegyverek előállításához szükséges alapanyagok kereskedelmének megakadályozása.

Irak megértette az üzenetet

Az amerikaiak az 1991-es öbölháború idején már fenyegetőztek a "lehető legsúlyosabb csapással" az iraki vegyi támadásokat megtorlandó. A megelőző csapások újbóli megemlítése egyértelmű üzenet tehát Szaddam Husszeinnek a közelgő újabb összecsapás előtt. Az üzenet hatott, erre utal legalábbis, hogy az "irakiak úgy értelmezték a bejelentést, hogy az Egyesült Államok nukleáris fegyvereket is kész bevetni ellenük" - mondta el egy vezető kormánytisztviselő. A bejelentés "hatásos elrettentésnek" tűnik.

Törpebombák

Bár régebben a legtöbb amerikai stratéga előnyösebbnek tartotta, ha nem teszik egyértelművé az atomfegyverek bevetését, Bush hatalomra kerülése óta változott a Pentagon hozzáállása, írja a Post. Erre utal az is, hogy a védelmi minisztérium tavaly kis teljesítményű nukleáris fegyverek fejlesztését javasolta.

A diplomácia folytatása egészen más eszközökkel

A kedden nyilvánosságra hozott stratégia a megelőző katonai csapásokat vázoló, Bush által májusban aláírt titkos direktíva része. Bár a dokumentum nem zárja ki a kérdéskör "hagyományos diplomáciai úton" történő megoldását, egy továbbra is titkos részben a "hagyományos nukleárisfegyver-korlátozás kudarcát" említi, mi több, "aktív fellépést" javasol, írja a Post. "Ha teszem azt egy Fülöp-szigeteki hajó különleges fegyvereket szállítana Líbiába, azt lefoglalnánk, megsemmisítenénk, vagy csak fondorlatos módon eltűnne" - sorolta az aktív fellépés példáit egy fehér házi tisztviselő.