Leó, Szaniszló
4 °C
17 °C

Amerika kész bevetni atomfegyvereit

2002.12.12. 12:39
Tömegpusztító fegyverekkel elkövetett támadás megtorlására az USA atomfegyverek bevetésétől sem rettenne. Bush kormánya nem feltétlenül várja ki a támadást, megelőző csapásokkal sújtaná a vegyi, biológiai és atomfegyverek gyártására készülő országokat. Az új védelmi politika nem zárja ki a diplomáciai rendezést, bár azt "hatástalannak" tartja, és "aktívabb fellépést" javasol.
AZ Egyesült Államok kész "minden rendelkezésre álló eszközzel", akár nukleáris fegyverek bevetésével megtorolni egy tömegpusztító fegyverekkel végrehajtott, "az országot, a külföldön állomásozó amerikai csapatokat, illetve a szövetségeseket és barátokat érő" támadást - írja a Washington Post a kedden nyilvánosságra hozott új amerikai védelmi stratégiáról.

Mindent elsöprő erő

Az Egyesült Államok "mindent elsöprő erővel, az összes lehetőség felhasználásával" válaszol a vegyi, biológiai, sugárzó és nukleáris fegyverek bevetésére" - áll a megelőző csapások fontosságát hangsúlyozó tervezetben. A tervezet titkos záradéka - a Post szerint - a megelőző csapást azokra az országokra is kiterjesztené, amelyek lépéseket tesznek tömegpusztító fegyverek beszerzésére.

Egy további - szigorúan titkos - záradék Iránt, Szíriát, Észak-Koreát és Líbiát nevezi meg az új doktrína fő célpontjaiként. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az amerikaiak akár titkos, akár nyílt katonai akciókat terveznek ezekben az országokban, nyilatkozták a lapnak kormányzati tisztviselők. Bush célja véleményük szerint "csupán" a fegyverek előállításához szükséges alapanyagok kereskedelmének megakadályozása.

Irak megértette az üzenetet

Az amerikaiak az 1991-es öbölháború idején már fenyegetőztek a "lehető legsúlyosabb csapással" az iraki vegyi támadásokat megtorlandó. A megelőző csapások újbóli megemlítése egyértelmű üzenet tehát Szaddam Husszeinnek a közelgő újabb összecsapás előtt. Az üzenet hatott, erre utal legalábbis, hogy az "irakiak úgy értelmezték a bejelentést, hogy az Egyesült Államok nukleáris fegyvereket is kész bevetni ellenük" - mondta el egy vezető kormánytisztviselő. A bejelentés "hatásos elrettentésnek" tűnik.

Törpebombák

Bár régebben a legtöbb amerikai stratéga előnyösebbnek tartotta, ha nem teszik egyértelművé az atomfegyverek bevetését, Bush hatalomra kerülése óta változott a Pentagon hozzáállása, írja a Post. Erre utal az is, hogy a védelmi minisztérium tavaly kis teljesítményű nukleáris fegyverek fejlesztését javasolta.

A diplomácia folytatása egészen más eszközökkel

A kedden nyilvánosságra hozott stratégia a megelőző katonai csapásokat vázoló, Bush által májusban aláírt titkos direktíva része. Bár a dokumentum nem zárja ki a kérdéskör "hagyományos diplomáciai úton" történő megoldását, egy továbbra is titkos részben a "hagyományos nukleárisfegyver-korlátozás kudarcát" említi, mi több, "aktív fellépést" javasol, írja a Post. "Ha teszem azt egy Fülöp-szigeteki hajó különleges fegyvereket szállítana Líbiába, azt lefoglalnánk, megsemmisítenénk, vagy csak fondorlatos módon eltűnne" - sorolta az aktív fellépés példáit egy fehér házi tisztviselő.