Ödön
2 °C
11 °C

Nukleáris tűztengerbe borítaná Japánt Észak-Korea

2004.09.24. 10:00
Japán elleni nukleáris támadással fenyegetőzik Észak-Korea. A hírszerzési adatok szerint a sztálinista rezsim rakétatesztekre készül, a fenyegetőzés a hangulat fokozását szolgálhatja. Észak-Korea vegyifegyvergyártáshoz szükséges alapanyagokat is beszerzett.
"Nukleáris tűztengerbe" borítaná Japánt egy amerikai támadás esetén Észak-Korea, fenyegetőzött a sztálinista diktatúra pártközlönye, a Rodong Sinmun című napilap. A rezsim tervei szerint egy amerikai csapás után a Japán területén lévő amerikai bázisok ellen intéznének csapást, idézi a pártlap cikkét a dél-koreai Jonhap hírügynökség.

Az amerikai bázisok elleni támadás a sztálinisták elképzelése szerint olyan erejű lehet, hogy magfúziós folyamatokat beindítva egész Japánt elsöpörheti. Az északi vezetés szerint a távol-keleti régióban az amerikai haderő átszervezése miatt folyamatosan nő a nukleáris konfliktus esélye.

Észak-Korea szaringyártáshoz szükséges vegyszereket is beszerzett a BBC értesülései szerint. A sztálinista diktatúra egy dél-koreai cégtől vásárolt illegálisan száztonnányi, a mezőgazdaságban is használt nátrium-cianidot. A vegyszer az 1995-ös tokiói metrótámadásokhoz is használt ideggáz egyik alapanyaga.

A dél-koreai cég 2003. júniusa és szeptembere közt adta el kínai közvetítéssel a veszélyes anyagot, a szükséges hatósági engedélyek beszerzése nélkül, nyilatkozta a szöuli gazdasági minisztérium. A cég vezetője később felfüggesztett szabadságvesztést kapott hazája kereskedelmi törvényeinek megsértése miatt.

Észak-Korea a feltételezések szerint 3-5 atombombával rendelkezik, valószínűleg kémiai és biológiai fegyverek is vannak a birtokában. A kommunista Korea múlt héten jelentette be, hogy amíg ellenséges viszonyban áll Amerikával, addig nem fogja leszerelni nukleáris fegyverarzenálját.

A fenyegetéssel egyidejűleg az amerikai és japán hírszerzési adatok szerint Észak-Korea rakétatesztre is készül, jelentette a Japan Today. A felderítő műholdak és a rádiós lehallgatás alapján feltételezik, hogy a rezsim nagyhatótávolságú Rodong vagy Taepodong rakétáival kísérletezne, vagy rakétahajtóműveit tesztelné.

Az adatok megerősítésére a japán miniszterelnöki hivatal ad hoc bizottságot hozott létre és egy felderítő repülőt, illetve egy Aegis osztályú rombolót küldött Észak-Korea parti vizeire.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?