Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Nukleáris tűztengerbe borítaná Japánt Észak-Korea

2004.09.24. 10:00
Japán elleni nukleáris támadással fenyegetőzik Észak-Korea. A hírszerzési adatok szerint a sztálinista rezsim rakétatesztekre készül, a fenyegetőzés a hangulat fokozását szolgálhatja. Észak-Korea vegyifegyvergyártáshoz szükséges alapanyagokat is beszerzett.
"Nukleáris tűztengerbe" borítaná Japánt egy amerikai támadás esetén Észak-Korea, fenyegetőzött a sztálinista diktatúra pártközlönye, a Rodong Sinmun című napilap. A rezsim tervei szerint egy amerikai csapás után a Japán területén lévő amerikai bázisok ellen intéznének csapást, idézi a pártlap cikkét a dél-koreai Jonhap hírügynökség.

Az amerikai bázisok elleni támadás a sztálinisták elképzelése szerint olyan erejű lehet, hogy magfúziós folyamatokat beindítva egész Japánt elsöpörheti. Az északi vezetés szerint a távol-keleti régióban az amerikai haderő átszervezése miatt folyamatosan nő a nukleáris konfliktus esélye.

Észak-Korea szaringyártáshoz szükséges vegyszereket is beszerzett a BBC értesülései szerint. A sztálinista diktatúra egy dél-koreai cégtől vásárolt illegálisan száztonnányi, a mezőgazdaságban is használt nátrium-cianidot. A vegyszer az 1995-ös tokiói metrótámadásokhoz is használt ideggáz egyik alapanyaga.

A dél-koreai cég 2003. júniusa és szeptembere közt adta el kínai közvetítéssel a veszélyes anyagot, a szükséges hatósági engedélyek beszerzése nélkül, nyilatkozta a szöuli gazdasági minisztérium. A cég vezetője később felfüggesztett szabadságvesztést kapott hazája kereskedelmi törvényeinek megsértése miatt.

Észak-Korea a feltételezések szerint 3-5 atombombával rendelkezik, valószínűleg kémiai és biológiai fegyverek is vannak a birtokában. A kommunista Korea múlt héten jelentette be, hogy amíg ellenséges viszonyban áll Amerikával, addig nem fogja leszerelni nukleáris fegyverarzenálját.

A fenyegetéssel egyidejűleg az amerikai és japán hírszerzési adatok szerint Észak-Korea rakétatesztre is készül, jelentette a Japan Today. A felderítő műholdak és a rádiós lehallgatás alapján feltételezik, hogy a rezsim nagyhatótávolságú Rodong vagy Taepodong rakétáival kísérletezne, vagy rakétahajtóműveit tesztelné.

Az adatok megerősítésére a japán miniszterelnöki hivatal ad hoc bizottságot hozott létre és egy felderítő repülőt, illetve egy Aegis osztályú rombolót küldött Észak-Korea parti vizeire.