Géza
-12 °C
-4 °C

Fejlett urándúsítókat találtak Iránban

2004.02.19. 12:14
Feltehetően Abdul Kadír Hán atomfegyvercsempész hálózatától beszerzett urándúsítókat találtak Iránban. Teherán ugyan állítja, hogy nukleáris programja békés célú, az atombomba gyártásához használt berendezéseket próbálta eltitkolni.
Korszerű urándúsító centrifugához tartozó, be nem jelentett alkatrészeket találtak Iránban az ENSZ ellenőrei. Az eset újabb kétséget ébreszt Teheránnak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) folytatott együttműködése iránt - közölték diplomaták csütörtökön.

Jelenteniük kellett volna

"Ezt a holmit be kellett volna jelenteniük" - mondta egy nyugati diplomata a NAÜ ellenőrzései során fellelt alkatrészekre utalva. Az alkatrészek az úgynevezett P2-es urándúsító centrifugához illeszthetőek, amely az Urenco G2-es típus pakisztániak által módosított változata, és nukleáris fegyverekhez szükséges anyag gyártásához használható.

A NAÜ nem volt hajlandó a hírhez bármit is hozzáfűzni. Diplomaták már a múlt héten említést tettek arról, hogy az atomenergia-ügynökség ellenőrei a P2-es centrifugákhoz való alkatrészeket találtak, s ez újabb tápot ad azoknak a washingtoni vádaknak, melyek szerint Irán atomfegyver gyártásán dolgozik.

Titkos urándúsító az ország közepén?

Teherán azt is cáfolta, hogy titkos kutatásokat folytatna az ilyen speciális berendezésekkel kapcsolatban. Az energiaszükségleteit olajtartalékaiból is fedezni képes ország állítása szerint nukleáris programja békés célokat szolgál. A P-2-es uráncentrifugákat azonban az eddigi bizonyítékok alapján Abdul Kadír Hán atombatervekkel is kereskedett.

A P2-es centrifugák megtalálása nyomán egyes fegyverzetszakértők arra a feltételezésre jutottak, hogy Iránnak lehet egy titkos urándúsító berendezése is az ország középső részén található natanzi telepen kívül, ahol a régebbi P1-es centrifugákat alkalmazzák.