Vilhelmina
12 °C
28 °C

Atomcsapást tervez Amerikában az al-Kaida?

2004.07.14. 07:20
Hat-hét amerikai városban tervez egyidejű atomcsapást az al-Kaida - állítja az FBI egy volt tanácsadója. Paul Williams szerint bin Laden heroinért vett valódi, bőröndbe rejtett atomtölteteket csecsen maffiózóktól. A támadás 2005 végéig bekövetkezhet - véli a tanácsadó.
Atomfegyver bevetését tervezi az Egyesült Államokban az al-Kaida - állítja új könyvében Paul L. Williams, az FBI volt tanácsadója. Az oknyomozó újságíróként is dolgozó Williams szerint bin Laden terrorszervezete látványos atomtámadást tervez Amerikában, hat-hét, bőröndbe rejtett atombombát robbantanának fel egyidejűleg több nagyvárosban.

Nagyot pusztítanának

"A lehető legnagyobb pusztítást akarják véghez vinni, vagyis atombombát bevetni. Szerintem ez mostantól kezdve 2005-ig bármikor bekövetkezhet" - mondta a NewsMax című amerikai internetes hírújságnak kedden adott interjújában az író, aki már több könyvet írt a terrorizmusról. Állítása nem áll messze attól, amit az amerikai hírszerzés is sejt - nyilatkozta a NewsMaxnak Tom Ridge nemzetbiztonsági miniszter egyik, a neve elhallgatását kérő munkatársa.

A nyilatkozó szerint Ridge állítja, hogy a terroristák valódi atomfegyvereket csempésztek az Egyesült Államokba. Korábban azt feltételezték, hogy a terroristák úgynevezett piszkos bombával, azaz radioaktív hulladékot hagyományos robbanótöltettel szétterjesztő bombával támadhatnak.

A nukleáris szupermarket vásárlói

Williams könyve áttekintés az atomfegyverek egyre gyorsuló terjedéséről. Oknyomozásával eljutott a pakisztáni atomprogram atyjához, Abdul Kadir Hánhoz, aki az író szerint fanatikus muzulmán. A pakisztáni rendőrség a washingtoni Fehér Ház nyomására februárban letartóztatta Hánt azzal a gyanúval, hogy atomtechnikát adott el több külföldi országnak, köztük Észak-Koreának és Líbiának. Hán elismerte a vádat, de kegyelmet kapott Pervez Musarraf pakisztáni elnöktől, mert - Williams szerint - az államfő tartott a radikális muzulmánok bosszújától.

A szerző szerint a The Wall Street Journal című amerikai gazdasági napilap újságírója, a 2003-ban Pakisztánban elrabolt és meggyilkolt Daniel Pearl is Hán után nyomozott. Williams szerint a pakisztáni tudós az al-Kaidával is kapcsolatban állt. Az Egyesült Államok számára ez akkor bizonyosodott be először, amikor az amerikai erők 2001 végén megszállták az afgán fővárost, és a terrorszervezet által használt egyik házban a pakisztáni tudóssal való üzletelésről szóló dokumentumokat találtak - állítja az amerikai író.

Heroinért vették

Az al-Kaidának mindazonáltal Oroszországgal is kapcsolata van, pontosabban a csecsen maffiával - állítja Williams. A csecsen bűnszövetkezet 1996-ban Groznijban eladott húsz "atombőröndöt" bin Laden képviselőinek. A terroristavezér 30 millió dollárral és két tonna heroinnal fizetett értük. Több mint negyven ilyen orosz szerkezetnek veszett nyoma összesen - mondja az író.

Williams szerint az al-Kaida könnyűszerrel becsempészhette már az "atombőröndöket" az Egyesült Államokba, hiszen a mexikói vagy a kanadai határ nem nagy akadály, még kevésbé a kikötők. Noha New York városa tűnik a legkézenfekvőbb célpontnak, az író szerint a hírszerzés által elfogott beszélgetésekből az derül ki, hogy szóba jöhet Boston, Los Angeles, Chicago, Dallas, Philadelphia, Miami vagy Washington is.