Árpád
-2 °C
4 °C

Atomcsapást tervez Amerikában az al-Kaida?

2004.07.14. 07:20
Hat-hét amerikai városban tervez egyidejű atomcsapást az al-Kaida - állítja az FBI egy volt tanácsadója. Paul Williams szerint bin Laden heroinért vett valódi, bőröndbe rejtett atomtölteteket csecsen maffiózóktól. A támadás 2005 végéig bekövetkezhet - véli a tanácsadó.
Atomfegyver bevetését tervezi az Egyesült Államokban az al-Kaida - állítja új könyvében Paul L. Williams, az FBI volt tanácsadója. Az oknyomozó újságíróként is dolgozó Williams szerint bin Laden terrorszervezete látványos atomtámadást tervez Amerikában, hat-hét, bőröndbe rejtett atombombát robbantanának fel egyidejűleg több nagyvárosban.

Nagyot pusztítanának

"A lehető legnagyobb pusztítást akarják véghez vinni, vagyis atombombát bevetni. Szerintem ez mostantól kezdve 2005-ig bármikor bekövetkezhet" - mondta a NewsMax című amerikai internetes hírújságnak kedden adott interjújában az író, aki már több könyvet írt a terrorizmusról. Állítása nem áll messze attól, amit az amerikai hírszerzés is sejt - nyilatkozta a NewsMaxnak Tom Ridge nemzetbiztonsági miniszter egyik, a neve elhallgatását kérő munkatársa.

A nyilatkozó szerint Ridge állítja, hogy a terroristák valódi atomfegyvereket csempésztek az Egyesült Államokba. Korábban azt feltételezték, hogy a terroristák úgynevezett piszkos bombával, azaz radioaktív hulladékot hagyományos robbanótöltettel szétterjesztő bombával támadhatnak.

A nukleáris szupermarket vásárlói

Williams könyve áttekintés az atomfegyverek egyre gyorsuló terjedéséről. Oknyomozásával eljutott a pakisztáni atomprogram atyjához, Abdul Kadir Hánhoz, aki az író szerint fanatikus muzulmán. A pakisztáni rendőrség a washingtoni Fehér Ház nyomására februárban letartóztatta Hánt azzal a gyanúval, hogy atomtechnikát adott el több külföldi országnak, köztük Észak-Koreának és Líbiának. Hán elismerte a vádat, de kegyelmet kapott Pervez Musarraf pakisztáni elnöktől, mert - Williams szerint - az államfő tartott a radikális muzulmánok bosszújától.

A szerző szerint a The Wall Street Journal című amerikai gazdasági napilap újságírója, a 2003-ban Pakisztánban elrabolt és meggyilkolt Daniel Pearl is Hán után nyomozott. Williams szerint a pakisztáni tudós az al-Kaidával is kapcsolatban állt. Az Egyesült Államok számára ez akkor bizonyosodott be először, amikor az amerikai erők 2001 végén megszállták az afgán fővárost, és a terrorszervezet által használt egyik házban a pakisztáni tudóssal való üzletelésről szóló dokumentumokat találtak - állítja az amerikai író.

Heroinért vették

Az al-Kaidának mindazonáltal Oroszországgal is kapcsolata van, pontosabban a csecsen maffiával - állítja Williams. A csecsen bűnszövetkezet 1996-ban Groznijban eladott húsz "atombőröndöt" bin Laden képviselőinek. A terroristavezér 30 millió dollárral és két tonna heroinnal fizetett értük. Több mint negyven ilyen orosz szerkezetnek veszett nyoma összesen - mondja az író.

Williams szerint az al-Kaida könnyűszerrel becsempészhette már az "atombőröndöket" az Egyesült Államokba, hiszen a mexikói vagy a kanadai határ nem nagy akadály, még kevésbé a kikötők. Noha New York városa tűnik a legkézenfekvőbb célpontnak, az író szerint a hírszerzés által elfogott beszélgetésekből az derül ki, hogy szóba jöhet Boston, Los Angeles, Chicago, Dallas, Philadelphia, Miami vagy Washington is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?