Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Nukleáris ellencsapást tervezett Észak-Korea ellen Clinton

2004.11.08. 10:23
Még hat éve is egy esetleges Észak-Korea elleni atomcsapásra készült az amerikai hadsereg. Clinton hadvezetése az 5027-es terv keretében egy északi invázió megakadályozására vetette volna be a nukleáris tölteteket. A dél-koreai vezetés attól tart, hogy Bush még Clintonnál is keményebben bánna el a sztálinista állammal.
Frissen feloldott titkosítású amerikai dokumentumok szerint legutóbb 1998-ban tervezett nukleáris csapást Észak-Korea ellen az egyesült államok, jelentette a UPI. A Korea Times birtokába jutott dokumentumok szerint Bill Clinton elnöksége alatt az amerikai légierő fél éven át gyakorolt egy, a sztálinista állam elleni taktikai atomcsapást.

Az "5027-es terv" keretében huszonnégy amerikai F-15-ös gyakorolta az észak-karolinai Seymour katonai bázisán az észak-koreai atomcsapást. A hadgyakorlat szerint Észak-Korea offenzívát indított volna a déli országrész ellen, az amerikai bombázók pedig északi célpontok bombázásával akadályozták volna meg a lerohanást.

A nyilvánosságra került dokumentumokból az is kiderült, hogy állításával szemben az Egyesült Államok még 1998-ban is állomásoztatott atomfegyvereket Dél-Koreában. Az amerikai vezetés korábban azt állította, hogy a nukleáris tölteteket 1991-ben kivonták az országból.

A lap szerint a tervek megalapozzák a dél-koreai vezetés aggályait. A szöuli kormány szerint az Egyesült Államok már 1994-ben terveket készített az észak-koreai stratégiai célpontok elleni atomcsapásra. A dél-koreai kormány attól tart, George W. Bush kormánya még Clintonénál és keményebb álláspontra helyezkedik a sztálinista rezsimmel szemben.