Gerzson
-3 °C
2 °C

Koreának szánt atomot fogtak az amerikaiak

2005.06.01. 11:41
A tömegpusztító fegyverek elterjedését gátló nemzetközi együttműködés sikereiről számolt be az amerikai külügyminisztérium. Az együttműködésben több, Iránnak és Észak-Koreának szánt szállítmányt fogtak meg olyan országok, amik inkább titkolnák szerepüket az akciókban.

Iránnak és Észak-Koreának szánt, tömegpusztító fegyverek gyártásához használt anyagszállítmányokat fogtak el az Egyesült Államok hadihajói, számolt be az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Richard Boucher. A szóvivő elmondta, az Egyesült Államok több országgal együttműködve akadályozta meg, hogy a phenjani sztálinista rezsim atomfegyverek és kémiai fegyverek előállításához szükséges alapanyagokhoz jusson, írja a Bloomberg.

Az amerikai titkosszolgálatok jelentéseit elemző Nemzetbiztonsági Tanács (NIC) vezetője, David Gordon szerint Észak-Korea atomfegyverei, illetve az előállításukhoz szükséges technika exportjára készül. A most az Iránba és Észak-Koreába tartó szállítmányok elfogásában közreműködők a jövőben az exportált nukleáris technológiák elfogásában is segíthetnek.

A szállítmányokat a Fegyverkezésbiztonsági Kezdeményezés (PSI) keretében foglalták le. "A PSI-ben résztvevő partnereink segítségével megakadályoztuk, hogy Irán a rakéta- és tömegpusztítófegyver-programjaihoz alkatrészeket szerezzen be" - nyilatkozta Condoleezza Rice külügyminiszter is. Rice nem kívánta nyilvánosságra hozni a közreműködő országok listáját. Stephen Rademaker, a fegyverzetkorlátozásért felelős miniszterhelyettes szerint azért, mert a legtöbb ország szeretné titokban tartani érintettségét. "A PSI ezért is működhet ilyen hatékonyan" - tette hozzá a Bloombergnek nyilatkozva.

A PSI eddigi legnagyobb eredménye a BBC China nevű hajó elfogása volt. A hatóságok hamar felderítették, hogy a hajó egy nemzetközi atomcsempész-hálózat megbízását teljesíti. A nyomozás eredményeként bukott meg a pakisztáni atombomba atyja, Abdul Kadír Hán csempészhálózata.