Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Atomcsapásokban bíznak a Pentagon szakértői

2004.04.13. 15:29
Nem tartják kizártnak az atomfegyverek bevetését a terrorizmus elleni harcban a Pentagon szakértői. A védelmi minisztérium tudományos tanácsadó testülete ugyanakkor kerülné az általános atomháborút, inkább korlátozott hatású atomfegyvereket fejlesztene.
Bizonyos körülmények között "elkerülhetetlenné" válhat az atomfegyverek bevetése - véli az amerikai védelmi minisztérium tudományos tanácsadó-testülete. A kutatók szerint ezért jelentősen át kell alakítani az amerikai atomfegyver-arzenált, hiszen a hidegháborús logika alapján kiépített elrettentő arzenál nem alkalmas a terrorista-fenyegetés kezelésére.

Nem félnek a bombáktól

Három év kell az új bombához
Az új típusú atomfegyverekkel kapcsolatos tanulmányokra tavaly hét és fél millió dollárt szavazott meg az amerikai kongresszus. Bush idén 27,6 millió dollárt különítene el a kutatásokra. A NATO szakértői szerint a bunkerek, barlangok ellen bevethető stratégiai atomfegyvereket legkönnyebben két már jelenleg is hadrendben lévő atombomba, a B61 és a B83 átalakításával érhetnék el. A fejlesztések során a fegyvereket kemény burkolattal látnák el, hogy akár hangsebesség feletti becsapódás esetén se a bunker felszínén, hanem annak mélyére hatolva robbanjanak fel. Egy amerikai illetékes szerint a cél az, hogy 3-4 éven belül megkezdődhessen az ilyen, módosított robbanófejek gyártása.

A terroristákat valószínűleg nem riasztja el az amerikaiak tízmilliós városok elpusztítására alkalmas fegyverarzenálja. Ezek bevetése teljesen valószínűtlen egy merénylet megbosszulásaként - derül ki a tudóscsoport a Wall Street Journal európai kiadásában ismertetett álláspontjából.

A szakértők épp ezért kisebb méretű, de pontosabb stratégiai fegyverállomány kiépítését javasolják. Ezek a hagyományos fegyverekkel ellentétben képesek lehetnek a mélyen a föld alá rejtett célpontok, bunkerek elpusztítására is. Az új fegyverekkel mérnöki pontosságú csapásokat lehetne végrehajtani, a lehető legkisebb károkat okozva a polgári lakosságnak - vélik a szakértők.

Az utolsó lehetőség

Az atomfegyverek bevetése továbbra is a legutolsó lehetőség marad, ám az amerikai életek megkímélése érdekében előfordulhat, hogy nem lesz más választás - vélik a Pentagon szakértői. Éppen ezért tartják fontosnak, hogy egy általános atomháború helyett lokálisan bevethető, korlátozott hatású fegyvereket fejlesszenek ki.

Harminc percen belül lecsapnának

A tudományos tanács a hagyományos fegyverek fejlesztését is javasolja. Tanácsuk szerint nem kéne kivonni a szolgálatból a jelenleg ötven atomrobbanófejjel felszerelhető Peacekeeper rakétákat. A leszerelésre ítélt stratégiai elrettentő fegyvereket hagyományos robbanófejekkel kéne felszerelni, így a világ bármelyik pontjára harminc percen belül csapást mérhetne az Egyesült Államok - véli a testület.

A tanács javaslatot tett egy új, szintén hagyományos robbanófejjel felszerelt robotrepülő kifejlesztését is. Az új fegyver tengeralattjáróról kilőve tizenöt perc alatt képes lenne akár 2 300 kilométerre lévő célpontok megsemmisítésére is.