Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

'Holnap lesz nulla óra'

2002.06.20. 12:29
"Holnap lesz nulla óra", "holnap kezdődik a meccs" - ezt a két arab nyelvű üzenettöredéket is lehallgatta az amerikai hírszerzés az éterben tavaly szeptember 10-én.
Kormányzati források szerint ezeket a gyanús üzeneteket az amerikai hírszerzők csak szeptember 12-én dolgozták fel, akkor fordították le angolra. Az amerikai illetékesek a mostani közléshez hozzátették: az említett két üzenet olyan "tű volt a szénakazalban", amelyről csak utólag bizonyosodott be, hogy borzalmas és nagyon is valós fenyegetést tartalmazott.

Hamarabb sem vették volna hasznát

Mint köztudott, szeptember 11-én terroristák az eddig legpusztítóbb merényleteket követték el az Egyesült Államok ellen, ezrek halálát okozva: két elrabolt repülőgéppel lerombolták a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyát, egy harmadikkal elpusztították a Pentagon egy részét, továbbá halálát okozták egy negyedik elrabolt repülőgép utasainak is.

Az amerikai elektronikus felderítés olyan óriási mennyiségű információt gyűjt össze és dolgoz fel folyamatosan, hogy lehetetlenség lenne azonnal megállapítani minden egyes elhangzott és rögzített vészjósló kijelentés valós hátterét. Ennél sokkal konkrétabb állítások tömegét hallgatják le, tehát ha a két szóban forgó üzenettöredéket történetesen hamarabb dolgozták volna fel, akkor sem tudtak volna mit kezdeni vele, mert semmi közelebbit nem tartalmazott egyik sem a fenyegetés mibenlétéről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!