Piroska
3 °C
4 °C

Neonácikat vettek őrizetbe Újvidéken

2007.10.07. 20:37
A parlamenti pártok összefogása ellenére sem sikerült elkerülni az agressziót: a Nemzeti Front és az ellenül tiltakozók összecsaptak vasárnak Szerbiában.

Csaknem hatvan szerb neonácit vett őrizetbe vasárnap Újvidéken a rendőrség, mert rátámadtak az ellenük tüntetőkre. Goran Davidovicot, a Nemzeti Front nevű szervezet vezetőjét és társait azután fogták le, hogy kővel megdobálták az újfasiszta eszmék térnyerése ellen tiltakozók menetét, és több embert megsebesítettek.

Felháborodás

A Nemzeti Front két-három héttel ezelőtt hirdetett felvonulást Újvidékre október hetedikére, tudatosan Heinrich Himmler egykori SS-főnök születésnapjára. Demonstrációján Szerbia feldarabolása, és általában "az autonomizmus, a szeparatizmus, a szektásság és a megosztás" minden formája ellen akart tiltakozni. Óriási volt a felháborodás, a liberálisoktól kezdve a szerb radikálisokhoz tartozó Tatjana Grubjesic újvidéki polgármesterig mindenki felemelte a szavát a megmozdulás ellen, amit végül betiltott a rendőrség.

Az egymással más téren vadul hadakozó politikai erőknek ebből az összefogásából született a vasárnap délutáni felvonulás. A fekete ruhás bakancsosok az utolsó pillanatig hirdették, hogy a rendőrségi tiltás ellenére megtartják zászlós, menetelős demonstrációjukat, végül megmaradtak kődobálásnál.

Goran Davidovic neve két évvel ezelőtt vált széles körben ismertté, amikor követőivel berontott az újvidéki egyetem filozófiai karára, ahol az újfasiszta veszélyről tartott konferencia zajlott, és verekedésbe kezdett. A bíróságtól nemzeti és vallási gyűlölet szításáért egy év börtönbüntetést kapott, de az ítélet még nem emelkedett jogerőre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!