Bernadett
0 °C
4 °C

Mobiltelefonozó ázsiaiak miatt fordították vissza a repülőt

2006.08.24. 08:55
Felszállás közben helyet cserélgető, összevissza mobilozó utasok miatt kellett visszafordítani Amszterdamba egy Indiába tartó gépet. Egyelőre nem tudni, hogy terroristák vagy egyszerü bugrisok kerültek-e a gépre.

Vadászgépeknek kellett visszakísérnie az amszterdami Schiphol reptérre a Northwest Airlines Indiába tartó járatát. A San José Mercury News értesülései szerint a gépen tizenkét utas - köztük tíz pakisztáni vagy délkelet-ázsiai származású - gyanús viselkedése miatt döntött a gép személyzete a visszafordulás mellett röviddel a felszállás után. A Mercury Newsnak sikerült beszélnie az egyik utassal, Tim Nelsonnal, aki elmondta, hogy az amerikai gépeken rendszeresen szolgálatot teljesítő légi marsaloknak is be kellett avatkoznia.

Mint mondta, a gép hátsó részében egy nagyobb csoport nem volt hajlandó teljesíteni az utaskísérők utasításait. A rendbontók felszállás közben akartak helyet cserélni egymással, mobiltelefonáltak, és még körbe is adogatták mobiltelefonjaikat. Az utaskísérőknek nem sikerült megfékezniük őket, a légi marsalloknak kellett közbelépnie, a pilóta meg jobbnak látta, ha visszafordul.

Nelson szerint a gépen az nem derült ki, hogy a bajkeverők terrorcselekményre, támadásra készültek-e, vagy egyszerűen taplók voltak.

A pilóta riasztására a holland légierő F-16-os vadászgépei kísérték vissza Amszterdamba a gépet. A reptéren holland rendőrök hatoltak be a gépbe és egyesével elvezették a rendbontókat. A holland hatóságok az AP kérdésére nem kívánták részletezni sem az incidenst, sem azt, mivel vádolják az őrizetbe vetteket. Még a nemzetiségüket sem voltak hajlandóak elárulni.

A Mercury Newsnak nyilatkozó Tim Nelsont egyébként az Egyesült Államokban hősként tisztelik. A repülésoktató hívta fel 2001-ben az FBI figyelmét az iskolájában tanuló Zacarias Moussaouira, akit 2001. augusztus 16-án fogtak el. Letartóztatása akár a szeptember 11-i merényletek meghiúsítását is okozhatta volna, ha az amerikai titkosszolgálatok jobban együttműködnek az FBI-val.

A Nelson feljelentése alapján elfogott Moussaoui lett volna a 20. géprabló, azaz ő is Mohamed Atta és a géprablók brigádjába tartozott. Moussaouit 2005-ben bűnösnek találták, az esküdtszék végül halálos ítélet helyett tényleges életfogytiglani börtönt javasolt. Büntetését Coloradóban, az Egyesült Államok egyik legszigorúbb, legbiztonságosabb börtönében tölti.