Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Lemondott a New York-i kormányzó

2008.03.12. 17:30
Szerdán lemondott New York állam demokrata kormányzója, Eliot Spitzer, akinek hétfőn kirobbant szexbotránya miatt republikánus ellenfelei azonnali távozását követelték.

Szerdán délután a szexbotrányba keveredett New York-i kormányzó, Eliot Spitzer feleségével az oldalán bejelentett lemondását, jelentette a CBS News. "Sajnálom, hogy nem tudtam megfelelni annak, amit elvártak tőlem" - fogalmazott és bocsánatot kért. "Sok megoldásra váró feladat van az államban, és nem engedhetem, hogy a magánéletem akadályozza mások munkáját" - tette hozzá.

A The New York Times hétfőn robbantotta a hírt, miszerint a demokrata párti kormányzó többször igénybe vette egy prostituált hálózat szolgáltatását. Spitzer hétfőn még azt mondta, hogy magánügynek tekinti az esetet és a jogi lehetőségeit vizsgálta. Bejelentése mégsem számít meglepetésnek, mivel az állam republikánus politikusai ultimátumot intéztek hozzá. Kijelentették, hogy vagy önként lemond 48 órán belül, vagy alkotmányos elmozdítási eljárást kezdeményeznek ellene. Emellett a közvélemény-kutatások alapján a kormányzó a választók bizalmát is elvesztette.

Helyét eddigi helyettese, David Paterson veszi át, aki New York 55. kormányzója lesz, és az első afro-amerikai politikus az állam élén.