Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

New York öngyilkos merényletektől tart

2005.07.15. 06:51
Különleges rendőri intézkedéseket vezettek be New Yorkban. Terroristák felismerését segítő útmutatókat helyeznek el a tömegközlekedési eszközökön és magas készültségi fokozatba helyezték a 37 ezer fős rendőrséget.
A New York-i rendőrség teleplakátolja a buszokat és a metrókocsikat arra vonatkozó útmutatásokkal, hogyan lehet felismerni az öngyilkos robbantókat - jelentették be a 7,5 milliós város hatóságai.

Ez az intézkedés csak az egyik eleme annak a széles körű kampánynak, amelyben a rendfenntartó erők figyelmeztetni kívánják a tömegközlekedésben részt vevőket a terroristagyanús jelenségekre.

New York 37 ezer fős rendőrsége magas készültségi fokozatban van a múlt heti londoni halálos merényletek óta: az állomány folyamatosan túlórázik, bombakereső kutyás járőrök ügyelnek a biztonságra a metróban, a buszokon, a kompokon és a fontosabb épületek környékén. A város naponta egymillió dollárt költ a rendőrök munkaidőn túli szolgálatára.

Több pénzt várnak

Az Egyesült Államokban a demokrata párti ellenzék sok tagja, többen éppen New York-iak élesen bírálják George Bush elnököt, mert szerintük a kormány nem biztosít kellő összeget a tömegközlekedés biztonságának fokozására.

Michael Bloomberg főpolgármester szerint egyenesen kötelességmulasztás történik, ha a Kongresszus nem irányít több pénzt a legnagyobb kockázatú helyszínek védelmére.

A The New York Times megszólaltatta a városi metróhatóság vezetőjét, aki elmondta, hogy egyelőre nincsenek kidolgozva azok a technológiák, amelyek megbízható védelmet nyújtanak a földalatti közlekedési hálózatnak.