Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Lövöldözés a New York-i városházán

2003.07.23. 22:09
Két ember vesztette életét a New York-i városházán lezajlott szerdai lövöldözésben. Az egyik halálos áldozat egy városatya. Egy civil ruhás rendőr lelőtte a támadót. Belehalt sebeibe egy városházi alkalmazott is.
Az egyik halálos áldozat James Davis városatya, aki keresztes hadjáratot folytatott a városi erőszak ellen. Egy civil ruhás rendőr lelőtte a támadót, aki a városi tanácsos politikai ellenfele volt. A lövöldöző a városatyával együtt ment be korábban az épületbe, így kerülhette el a biztonsági ellenőrzést, és csempészhette be a fegyvert, magyarázta az AP egy rendőrségi forrásokra hivatkozva. Belehalt sebeibe egy városházi alkalmazott is.

Helyi idő szerint délután 2 órakor a tettes a városháza második emeleti erkélyén fegyvert rántott, és tüzelni kezdett egy másik emberre, közölte egy szemtanú, Tom Curry ügyvéd.

Az épületben lévők mintegy tucat lövést hallottak. A házban a lövöldözés miatt az emberek sikoltozni kezdtek, a munkatársak azonnal menedéket kerestek. A sajtóteremben az újságtudósítók az íróasztalok alá bújtak, ott keresve menedéket. A helyszínre érkező rendőrök az épületet kiürítették, a ház bejáratait lezárták.

Michael Bloomberg polgármester első emeleti irodájában tartózkodott az incidens idején, és sértetlenül megúszta az eseményt - közölte Edward Skyler, a City Hall szóvivője.

Bloomberg a lövöldözés után nem sokkal kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy nem terrorcselekmény történt a New York-i városházán. A polgármester ugyanakkor a demokrácia elleni támadásnak nevezte a vaktában lövöldöző támadó tettét és megígérte, hogy felkutatják az elkövetőt.

A New York-i városházán szerdán ülést tartottak, de egyelőre nem tudni, hogy a lövöldözés összefüggésbe hozható-e ezzel. A szerda délutáni lövöldözés oka még ismeretlen, az elkövető hollétéről, elfogásáról sokáig nem érkezett híradás. Az sem volt ismeretes, hogyan hatolhatott be észrevétlenül a bejárat fémdetektorain át a fegyveres férfi. A rendőrök kezdetben állítólag egy kék öltönyös férfit kerestek.