Auguszta
-4 °C
2 °C

New York-i tudósítónk jelenti

2001.10.10. 10:38
A napok összefolynak, az emberek a mélypontra zuhannak, felkelnek és mennek tovább. Kedd jól kezdődik, még egy gyönyörű őszi nap, sokan a tőzsdét figyelik, mások vásárolnak. Patriotizmus. Biciklivel már könnyedén a Canal Streethez, de délre még nem. Lassan megszűnik a furcsa, füstös, azbesztosz-telített szájíz.
Próbálunk dolgozni. Mint egy hosszú kellemetlen álom ez a hét, csak most az ébrenlét a nehezebb. Nehéz elfogadni az új világot, a megváltozott ritmust, a lassúságot, a keményedett, mélyrenéző, kihívó tekinteteket. Kanadából hideg front, vakító őszi napfény.

Megsemmisül a World Trade Center
Új irodatársam zenei ízlése, mint hirtelen pofonok, de üdítő mégis az újdonság, Dido, Bebette Gilberto, Deep Dish, Basement Jaxx. Sonicnet.com egész nap, pár gyűlés, lemondjuk az Internet2 konferenciát Texasban.

Hat óra körül hazafelé, Park Avenue South, az első felhős délután, nyomasztó, sűrű, és most megragad a füst. A 27. utcánál négy-öt tűzoltó és mentő farol a járdára, a rendőrök kordont húznak. Az idegek háborúja. Nem terroristák, megy a suttogás, valaki kilépett a huszonvalahanyadikról.

12 órát alszom megint. Mindenki máshogy menekül. John B-nek az egyetemen rémálmai vannak, eddig tizenkét temetésen volt, feleségem huszonháromszor ébred fel. Fáradt arcok. Idegesség. A bickli előtt elrebbennek az emberek. 3 körül a Cafe Dante asztalánál látok egy régi ismerőst. Dumálunk egy darabig, aztán valaki átszól egy másik asztaltól, beszéljenek halkabban, minden szavukat hallom.

A rádió és a tévé tele a hírekkel, és a sok ostoba talk-show. Mindenki jobb akar lenni a jobbnál, és a politikai korrektségtől gyomorgörcse van az embereknek. A jólét, a nagy szabadság, tökéletesen elvesztettük az eszünket. Az utcán vashordókban néhány tűzoltóállomás előtt benzines rongyot égetnek, nem értem, aztán a Canal Street alatt igen. A szél hullaszagot hoz.