Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Felújított szállodában lakhatnak a New York-i hajléktalanok

2005.12.15. 14:05
Michael Bloomberg, New York polgármestere felkarolta a hajléktalanok sorsát megoldani hivatott ötletet, idén télen már a program harmadik fázisa kezdődik. Várhatóan öt éven belül harmadára csökken a hajléktalanok száma New Yorkban, írj a a Guardian.

Úgy tűnik, hogy New Yorkban megtálalták a megoldást a hajléktalan-problémára, amivel a világ nagyvárosai naponta szembesülnek. A tél beköszöntével a probléma még súlyosabb, sokezren fedél nélkül vészelik át a hónapokig tartó hideget. A megoldás tökéletes lehet, csak túl egyszerű.

A Prince George szálloda épülete valamikor New York belvárosának szociális menedékhelye volt, 1600 hajléktalannak nyújtott szállást akár az alapvető igények kielégítése nélkül. A nyolcvanas évekre az épület lerobbant, szűkké és düledezővé vált, a környék bűncselekményeinek 30 százalékát az itt lakók követték el.

Elegáns hajléktalan-szálló

Ha ma belépünk az épületbe, egész más kép tárul elénk, a Prince George ugyanis visszakapta száz évvel ezelőtti külsejét, amikor New York egyik legelegánsabb szállodája volt. Az épület azonban nem kizárólag külsőre változott meg, ma újra hajléktalanoknak ad otthont, de kicsit másképp. Az ötlet igazi újítása abban rejlik, hogy a hajléktalanok mellett olyan emberek is élnek itt, akiknek alacsony keresetük miatt problémát okoz lakhatásuk finanszírozása.

A megoldás tehát átjárhatóságot biztosít a munkába járók és a hajléktalanok közt, akiket az ötletgazdák szerint nem feltétlenül kell gettószerűen elkülöníteni a dolgozók társadalmától. A program "támogatott szállás" névre hallgat, és megpróbál egy pozitívabb jövőképet adni a hajléktalanoknak. A Prince George lakóinak például állandó lakcímük van, amivel nyitott a lehetőség a munkavállalásra. Ha valaki betegsége miatt került utcára, a szociális munkások foglalkoznak segítenek megtalálni a gyógyulás módját.

A hajléktalanok legnagyobb része ugyanis életmódjából adódóan mentális vagy fizikai betegségben szenved, alkoholista, AIDS-es, kábítószerfüggő, esetleg idős, sokaknak pedig alacsony keresetük miatt van szükségük szociális támogatásra. A felsorolt problémákkal az itt élők majd mindegyike szembesül, ezért hatékonyan tudják támogatni egymást is.

A célok közt az is szerepel, hogy ne csak a házon belüli környezet váljon élhetővé, hanem a környék lakóival is el tudják fogadtatni a közösséget. A Prince George környékének irodáit ma egészségügyi szervezetek bérlik: drog- és alkoholproblémák szakértői, pszichológusok, tanácsadók munkanélküliek számára, amivel állandó elérhetőséget biztosítanak a 416 lakónak, ők próbálnak segíteni a "rendes" életbe való visszatérésben.

Nem is olyan drága

Az ötlet a Közös Háttér Közösségétől (Common Ground Community) származik, akik a megvalósításban is fontos szerepet játszottak. A szervezet elnöke, Rosanne Haggerty szerint "a hajléktalanság megoldható probléma". A fenséges környezet ellenére egy ember elszállásolásának költsége a Prince George-ban mindössze 2,5 millió forint évente. Összehasonlításul ugyanez egy hajléktalan menedékhelyen évente közel 5 és fél millió forintba kerül, míg egy börtöncella fenntartásának költsége majdnem 9 millió forint.

A számok ismeretében nem meglepő tehát, hogy Michael Bloomberg, New York város polgármestere felkarolta a programot, ennek segítségével vívja harcát a hajléktalanság ellen. Munkáját támogatja George Pataki, New York állam kormányzója is.

Az idei tél kezdetén indították el a program harmadik lépését. Az első kettő (1990 és 1999) összesen 5300 otthont teremtett, a harmadikkal 10 év alatt további 12 ezer otthon biztosítását vállalja a két politikus. Ezzel öt éven belül egyharmadára csökken a hajléktalanok száma.

5-csillagos szállodák a haléktalanokért
Idén először csatlakoznak 5-csillagos szállodák Budapesten a Belváros-Lipótvárosi Önkormányzat hagyományos karácsonyi ebédosztásához. A résztvevő hotelek hozzájárulásának köszönhetően december 27-től január 1-ig naponta mintegy 250 adag meleg ételt osztanak ki a kerületi hajléktalanoknak. Ez az első eset, hogy 5-csillagos szállodák erőiket egyesítve nyújtanak segítő kezet a rászorulóknak.