Tibor
2 °C
8 °C

Az élet Szaddam után

2002.12.05. 15:17
Izraelben és Törökországban is terrorakciókat tervez Irak, válaszul az amerikai katonai csapásra. A rezsim a palesztin terrorszervezetekkel szövetkezik, támadásait akár arab országokra is kiterjeszti. Husszein halála esetén az ország vezetését fia, Kuszaj örökli.
A világpolitikai helyzetre tekintettel az iraki Nemzetbiztonsági Tanács "Döntő válaszcsapás" címmel akciótervet állított össze a "dicsőséges júliusi forradalom és az arab-szocialista Baath párt szellemiségének" tiszteletben tartásával a "globalizáció és az iraki népet fenyegető veszélyek" leküzdésére. A tervezet első pontjában tárgyalja Husszein utódlását. Ezek szerint a diktátort érő "bármilyen kár vagy balszerencse" esetén fia, a Köztársasági Gárdát irányító Kuszaj Szaddam Husszein veszi át a hatalmat.

Elvtársi útmutatás

Kuszajt apjával egyenértékű előjogok illetnék meg. Az ország irányításában "Taha Jasszin Ramadán és Tarik Aziz elvtársak" segítik majd az ifjabb Husszeint, legalábbis a "helyzet rendeződéséig". Mivel a támadás célja a dokumentum szerint az "iraki vezetés eltávolítása és a Közel-Kelet feletti, amerikai, izraeli és nyugati fennhatóság megteremtése", azaz a harcot a "nyugati 'Lenni, vagy nem lenni' filozófiai alapvetés" határozza majd meg, Irak kész minden rendelkezésre álló eszközt bevetni.

Terrorral válaszolnak

Irak a hivatalosan nem is létező tömegpusztító fegyvereinek bevetésén túl diverzáns akciókra, terrortámadásokra készül izraeli és amerikai érdekeltségek ellen. Terrortámadásokra számíthat Törökország is, amennyiben hozzájárul ahhoz, hogy az amerikai csapatok az ország katonai infrastruktúráját használják a támadásokhoz. A terv szerint az ország katonai és politikai döntéshozatali központjait támadnák. A rezsim a nyílt katonai akcióktól sem riad vissza. "Egyetlen katonai egység vagy bázis sem lesz biztonságban rakétáink pörölycsapásaitól, legyenek akár Izraelben, akár arab országban" - áll a Nemzetbiztonsági tanács dokumentumában.

Szövetségben a palesztinokkal

Az Izrael elleni terrorakciókban a Kuszaj irányítása alatt álló Köztársasági Gárda elit kommandói mellett a palesztin terrorszervezetek is részt vesznek, az iraki vezetés "már kapcsolatba is lépett" pár csoporttal. A támadások az amerikaiakat támogató öböl-menti arab országok területére is kiterjednének.

Cionista nyápicok

A konkrét cselekvési tervek mellett a Nemzetbiztonsági Tanács dokumentuma elemzi is az iraki konfliktust. Sajátos percepciójuk szerint a "szenvedő iraki népet sújtó rosszindulatú támadással a nemzetközi imperilaista cionisták célja Irak becsületének és büszkeségének lerombolása". Az iszlám védelmében így nem is tehetnek mást, minthogy lecsapnak "a gyenge lelküket a nyugatiaknak egy maréknyi dollárért eladó nyápicokra".

Husszein: Adjunk egy esélyt a fegyverzetellenőröknek
Esélyt kell adni a fegyverzetellenőröknek, hogy bebizonyosodhasson: Iraknak nincsenek tömegpusztító fegyverei - jelentette ki az ENSZ ellenőreinek Irakba érkezése óta kiadott első hivatalos nyilatkozatában Szaddam Husszein. A diktátor türelemre intette népét az "igazságtalan, arrogáns és megalázó amerikai zsarnoksággal" szemben. Elmondása szerint azért hajlandó együttműködni az ENSZ 1441. számú határozatával, hogy népét "megvédje az ártalmaktól". Az elnök nyilatkozatát megelőzően egyes iraki vezetők kémkedéssel vádolták meg a fegyverzetellenőröket. A vádakat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szóvivője elutasította.
"Biztosak vagyunk benne, hogy Irak a múltban rendelkezett tömegpusztító fegyverekkel, hogy ezek fejlesztését titokban folytatta, és jelenleg is rendelkezésére állnak" - reagált az iraki diktátor állításaira Collin Powell amerikai külügyminiszter. Iraknak december 8-ig kell részletesen beszámolnia fegyverprogramjáról, az ellenőrzések addig is több helyszínen, rajtaütésszerűen folytatódnak.