Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

New York hátráltatja a 9/11-es nyomozást

2003.11.24. 11:02
Jogi útra terelődött a szeptember 11-i terrortámadások ügyében nyomozó szövetségi bizottság és New York városának vitás ügye. A városvezetés többszöri felszólítás ellenére sem adta át eddig a támadások napján rögzített telefonbeszélgetések felvételeit, mivel előbb "kegyeleti okokból" cenzúrázná azokat.
Beidézte New York város önkormányzatát a szeptember 11-i terrortámadások ügyében nyomozó szövetségi bizottság. A hivatalos idézésre azért volt szükség, mert a városvezetés a vizsgálók többszöri felszólítása ellenére sem adta át a terrortámadás után rögzített rendőrségi és tűzoltósági riasztások hangfelvételeit, ezzel "nagyban gátolja a nyomozást" - írja a New York Times az idézésre hivatkozva.

Kegyeletből cenzúráznának

A hangfelvételeket négy hónappal ezelőtt kérte be először a tíztagú testület. Az ügy jogi útra terelését a bizottság "a törvényben meghatározott határidők" közelségével indokolta. "Nem tudunk tovább várni a létfontosságú felvételekre" - áll a testület a New York Timeshoz eljuttatott közleményében.

A városi hivatalnokok szerint a felvételeket annak reményében tartották vissza, hogy megállapodásra juthatnak a vizsgálókkal. A városvezetés ugyanis "kegyeleti okokból" kicenzúrázta volna a felvételekről a helyzetből adódóan gyakori "személyes búcsúszavakat".

A kemény jogi fellépés hátterében a New York Times értesülései szerint az állhat, hogy az áldozatok hozzátartozóinak egy csoportja eljárást indított a vizsgálóbizottság és a Fehér Ház között létrejött megállapodás ügyében. A megállapodás értelmében a testület ugyan hozzáférhet a Fehér Ház napi titkosszolgálati tájékoztatóanyagaihoz, de csak bizonyos korlátozások mellett.