Eleonóra
-1 °C
2 °C

Medencéket építenek 9/11 emlékére

2004.01.07. 10:11
Két, az utcaszint alá süllyesztett, a WTC alaprajzát mintázó medencével és mesterséges vízeséssel állít emléket a szeptember 11. terrortámadások áldozatainak New York. A Visszatükröződő hiány című pályaművet máris bírálják. New York polgármestere szerint ez természetes, hiszem "mindenkit nem lehet kielégíteni".
A WTC alaprajzát mintázó medencék állítanak majd emléket a 2001 szeptember 11. terrortámadások közel háromezer New York-i áldozatának - jelentette az AP. A Visszatükröződő hiány címet viselő pályaművet ötezernél is több pályázat közül választotta ki a bírálóbizottság. A tizenhárom tagú testület az utolsó körben nyolc pályaművet vizsgált meg - jelentette be az Alsó-Manhattani Fejlesztési Szövetség, a terület újjáépítésének irányítója.

Medence, kőfal, vízesés

Tekintse meg képeinekt!
Fotó: EPA
Michael Arad izraeli születésű New York-i építész és Peter Walker győztes terve szerint a támadásokban elpusztult World Trade center helyén, az utcaszint alá süllyesztve két négyzetalapú medence állna, melyet nyugat felől kőfal határolna. A medencéket vízesésszerű szökőkút táplálná, a lépcsőzetesen kialakított zúgókra a terrortámadások összes ismert áldozatának nevét rávésnék.

Az emlékmű az újjáépülő WTC központi eleme. A lerombolt ikertornyok helyén kereskedelmi központot, illetve egy 1776 láb magas toronyházat emelnek. Ez utóbbi, a Szabadság-torony magasságával az amerikai függetlenségi nyilatkozat kiadásának évére utal.

Elfogadhatatlan minimalizmus

Az emlékmű nem aratott egyértelmű tetszést az áldozatok rokonainak a körében. "Elfogadhatatlan" - jellemezte egy szóval az emlékmű tervét Anthony Gardner. "Ez minimalizmus, márpedig szeptember 11. hatását és szörnyűségét nem lehet minimalizálni - jelentette ki a támadásban testvérét elvesztő Gardner az AP-nek.

Másképp gondolja ezt Michael Bloomberg. A város republikánus polgármestere szerint "az a legfontosabb, hogy a legjobb emlékműtervet választottuk ki". A polgármester szerint "mindenkit nem lehet kielégíteni".