Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Nyelvvita lesz az EU-ban?

2002.05.27. 12:31
A német konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU a német nyelv szélesebb körű használatát kívánja elérni az EU intézményeiben, ha a szeptemberi választáson kormányra kerül.
A pártszövetség választási programjában szereplő terv szerint a német nyelv uniós intézményekben elfoglalt státuszát ahhoz a tényhez kell igazítani, hogy az a legtöbb uniós polgár anyanyelve. (Németországban és Ausztriában körülbelül 90 milliónyian beszélik a németet, ami jóval megelőzi a franciát - Franciaország és Belgium francia nyelvű része -, valamint az angolt - Nagy-Britannia és Írország - anyanyelvként beszélő uniós polgárok számát, amely mindkét esetben 62 millió körüli.)

Nyomják a németet

A berlini CDU szóvivője szerint a kezdeményezés azt próbálja orvosolni, hogy bár a német - az angol és a francia mellett - az EU egyik hivatalos munkanyelve, azonban az angolt kétharmad, a franciát egyharmad, míg a németet csak egy százalékos arányban használják az EU intézményeiben.

Az Európai Bizottság Fordítói Szolgálatának a 2001-es uniós dokumentumokra vonatkozó adatai valamivel kedvezőbb arányt mutatnak a német nyelv használata terén. Eszerint az eredeti iratok 56,8 százaléka angol, 29,8 százaléka francia és 4,3 százaléka német nyelven készült.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!