Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Átverte a magyarokat a szlovák kormány

2008.04.25. 12:07
A szlovák kormány állítólag titokban megegyezett az MKP-vel, hogyha megszavazzák a Lisszaboni Szerződést, akkor nem nyúlnak a magyar iskolákhoz. A magyarok betartották a szavukat, a kormány viszont nem.

A szlovák miniszterelnök-helyettes átverte a Magyar Koalíció Pártjának delegációját, amikor azt ígérte nekik, hogy nem csorbítják a magyar nyelvű oktatást a kisebbségi iskolákban. Az oktatási miniszter aláírt egy programtervezetet, amely csökkenti a magyarórák számát és növeli a szlovák nyelv oktatásának idejét. Az új rendszer szerint az elsősöknek heti hét helyett csak öt magyarórájuk lesz, négy szlovákóra helyett pedig öt. A szlovák oktatási tárca ezt azzal indokolta, hogy a magyar tanulók nem tudnak elég jól szlovákul, "márpedig tudniuk kell".

Az MKP-nak korábban nem csak a Dusan Caplovic miniszterelnök-helyettes ígérte, hogy nem nyúlnak a magyarórákhoz, hanem MKP-s források szerint az oktatási miniszter is.

Közkeletű feltételezés Szlovákiában, hogy az MKP már meg is fizette a magyarórák árát. Úgy nézett ki ugyanis, hogy az új médiatörvény elleni tiltakozásul a szlovák ellenzék nem szavazza meg az EU működését rendező Lisszaboni Szerződést. Ezzel nagyon kínos helyzetbe hozhatták volna a szlovák kormányt, ugyanis az összes többi európai állam támogatja a szerződést. Az MKP az utolsó pillanatban szakított ellenzéki szövetségeseivel, és megszavazta a szerződést. Hivatalos indoklás szerint azért, hogy "erősítsék Európa és Szlovákia közti együttműködést", a legtöbb szlovák lap viszont arról írt, hogy cserébe ígéretet kaptak a magyarok, hogy békén hagyják iskoláikat. Erre Szigeti László MKP-s képviselő, volt oktatási miniszter konkrétan utalt is.

A Pravda című pozsonyi lap szerint a kormány azért merte megengedni magának a titkos alku felmondását, mert az MKP-t belső botrány zavarta össze. Bugár Béla tavaly leváltott pártelnök ugyanis az Új Szó szerint kiszivárogtatta, hogy Csáky Pál jelenlegi elnök egymillió koronát is kért egy könyvkiadónak a Lisszaboni Szerződésért. Az érintett kiadó adta ki Csáky könyvét is.