Donát
-2 °C
12 °C

Benyújthatják a román nyelvtörvényt

2008.01.21. 16:53
A román diszkriminációellenes tanács szerint nem megkülönböztető az a törvényjavaslat, ami a román nyelvtudást az állampolgárság feltételéül szabná. Pedig a javaslat alapján meg is foszthatják állampolgárságuktól a románul nem tudókat.

Nem találta megkülönböztetőnek a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács azt a törvényjavaslatot, mely alapján megfoszthatnák állampolgárságuktól azokat, akik nem tudnak románul.

A hivatalosan nem diszkriminatív, de egyértelműen a magyar kisebbség ellen irányuló és egyben a román alkotmánnyal is ellentétes javaslatot az ellenézki Konzervatív Párt elnöke, Dan Voiculescu nyújtotta be. Az alkotmány szerint aki románnak született, attól nem lehet elvenni állampolgárságát.

A diszkriminációellenes vizsgálat hatására Voiculescu bejelentette, annyi engedményt hajlandó tenni, hogy a nyugdíjasokat már nem kötelezi a román nyelv elsajátítására.

A tervezetet, melynek értelmében az államolgároknak két hónapjuk lenne nyelvtudásuk igazolására, az RMDSZ ügyvezető elnöke, Kelemen Hunor "kész hülyeségnek nevezte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!