Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Bloomberg New York polgármestere

2001.11.07. 11:01
Megnyerte a New York-i polgármester-választást Michael Bloomberg republikánus jelölt abban a városban, ahol a demokratáknak ötször annyi regisztrált választója van, mint pártjának. Bloomberg ötvenmillió dollárt költött a kampányra, és most nem kisebb feladat vár rá, mint betölteni a választásokon nem indítható Rudy Giuliani után keletkező űrt. Első lépésként a multimilliomos lemondott 195 ezer dolláros tiszteletdíjáról.
Liberális, vádolta meg demokrata párti ellenfelét, majd kijelentette, ő is az. Ezután az autójához indult, otthagyva a zavartan toporgó George Patakit, New York állam republikánus kormányzóját. Aztán a parkolóból visszaszaladva javította a hibáját. Ennek ellenére megnyerte a választásokat a demokrata Mark Greennel, New York kerületi ügyészével szemben.

Sok pénzt költött, de megérte

Az eredetileg valószínűtlennek tűnő győzelmet első próbálkozásra aratta a New York történetében új pénzköltési rekordot felállító 59 éves milliomos. Szintén példa nélküli, hogy két egymást követő polgármestert is a republikánusok adnak az alapvetően demokrataszavazó városban. A Demokrata Párt megosztottságát jelzi, hogy már a szavazatok összeszámlálása előtt arról szólt a vita, ki tehető felelőssé a vereségért. A szavazatok 97 százalékának összegzése után Bloomberg mintegy harmincezer szavazattal vezetett demokrata kihívója ellenében, de még hátra van a távolban és előre leadott szavazatok összegzése.

Az életében választott funkcióért tizenegyedszer induló és nem először vesztő Green esete bebizonyította, nem elég a demokrata párti előválasztást megnyerni a polgármesteri székért. A vereségét fél egy előtt öt perccel bejelentő Green úgy gondolta, annak ellenére nyerhet, hogy egy kampánytanácsadója szerint "még egy olyan jelölt sem nyert, akinél 45 millió dollárral költött többet az ellenfél". Ezek után gratulált legyőzőjének, és sok sikert kívánt. "Kérem a várost, támogassa őt, miként megkezdi kemény munkáját, és meghozza nehéz döntéseit. Szembesülnünk kell a ténnyel: egyetlen amerikai város sem szenvedett el olyan halálos támadást, mint a miénk".

"New York él, jól van, és üzletre kész" - jelentette ki győzelme hajnali egy órai bejelentését követően Bloomberg. "A mai este nem republikánusokról vagy demokratákról, hanem New Yorkról szól" - tette hozzá a pár éve még a demokratáknál próbálkozó megválasztott polgármester.

Elvesztette a latin szavazók bizalmát a demokrata jelölt

A milliomos Bloomberg azért költhetett 45 millióval többet demokrata vetélytársánál, mert visszautasította az állami alapokból való költés lehetőségét, ami limitálta volna a számlájára helyezhető magán hozzájárulásokat. A demokrata jelölt Green részt vett a programban. A New York-iak nem kifogásolták Bloomberg saját pénzköltését, annak ellenére, hogy az utolsó héten agresszívan reklámozó Green megpróbált ügyet faragni a kérdésből.

A New York Times beszámolója alapján az addig mérsékelten viselkedő Green a választás utolsó hetében még New York-i szinten is durva kampányba fogott, felemlegetvén egy Bloomberg ellen indított, peren kívüli megegyezéssel zárult munkahelyi szexuális zaklatási pert is. A felmérések szerint megoszlott a kampány megítélése - az utolsó három napban döntő szavazók Greent támogatták, ám összességében az utolsó héten döntő szavazók Bloomberget.Green vereségének okai között szerepelhet, hogy miután a demokrata előválasztáson legyőzte Fernando Ferrert, Bronx Puerto Ricó-i származású polgármesterét, aki a nagyváros első latin polgármestere lehetett volna, a hagyományosan demokrataszavazó latin közösség szavazatai erősen megoszlottak a két jelölt között.