Béla
12 °C
27 °C

A háború nyolcadik napja

2003.03.27. 21:50
A háború nyolcadik napján folytatódott nagyobb iraki városok bombázása. A szövetséges erők ismét hibáztak, és egy 'barátságos összecsapás' keretében saját magukat támadták meg.
Bagdad: újabb bombázások

Csütörtök hajnalban a szövetséges légierők újra megtámadták Bagdadot, legalább harminc robbanás történt az iraki fővárosban. A jelentések szerint a város határán fekvő légitámaszpontot is támadás érte. Délután a város központjában délután négy robbanás történt, amelyeket kis idő elteltével újabbak követtek, ezúttal a peremkerületekben. A bagdadiak elmondása szerint a légitámadások újabban főleg a fővárostól délre és keletre fekvő területre összpontosulnak, ahol feltehetőleg a Köztársasági Gárda ásta be magát a közeledő amerikai erők elleni védelemre. Az iraki katonák meggyújtották az olajjal lelt árkokat, melynek következtében hatalmas füstfelhő terjedt szét a város felett, amely a katonák reményei szerint védelmet nyújt a légitámadások ellen.

Dél-Irak: ütközetek

Hajnali kettőkor mintegy hetven iraki tank, páncélozott és egyéb harcjármű indult északi irányba Bászrából. Délelőtt a szövetséges erők újabb bakit követtek el: amerikai állásokra nyitott tüzet saját tüzérségük Násziríja térségében. A "barátságos mérkőzésen" harminchét katona sérült meg, hármuk állapota válságos. Az amerikai légierő újabb hullámban bombázta Násziríját. A helyszíni jelentések sokszoros detonációk hallhatóak, amelyek kazettás bombák bevetésére utal. Minden jel arra utal, hogy a szövetségesek erőteljes támadást indítanak a város ellen, amelynél az elmúlt napokban folyamatosan ellenálló csapatokba ütköztek. A második legnagyobb iraki város, Bászra közelében is komoly harcok dúltak. A szövetséges frontvonal háta mögötti területek sebezhetőek: az iraki erők itt-ott rajtaütnek a szövetséges erőkön. Brit katonák közölték, hogy harcképtelenné tettek 14 olyan iraki harckocsit és négy szállító harcjárművet, amelyek ismét megpróbáltak kitörni Bászrából.

Észak-Irak: ejtőernyősök ledobása és kurd behatolás

Hajnalban az iraki hadsereg észak-iraki frontvonalát bombázta a szövetséges légierő. A CNN hírcsatorna helyszíni tudósítója négy nagy robbanást látott a környéken. A térségben az éjszaka folyamán ezer amerikai ejtőernyős landolt. Brit katonai források szerint az iraki északi front megnyitására való amerikai-brit törekvések elsődleges célja inkább a kurd vonalak megerősítése, mintsem egy Bagdad elleni, észak felől indítandó támadás

. Az este folyamán észak-iraki kurd harcosok az iraki hadsereg frontvonalán északról áthatolva bejutottak a bagdadi kormány ellenőrzése alatt tartott területre. Egy magas rangú iraki parancsnok, Mam Rosztam elmondta, hogy már négy kilométernyire behatoltak a korábban iraki hadsereg ellenőrizte területre. A kurdok azután indultak meg az iraki hadsereg ellenőrzése alatt lévő, Bagdadtól 300 kilométerre északra fekvő Kirkuk felé, hogy az amerikai erők tevékenysége felélénkült a térségben.