Edina
-12 °C
-3 °C

Nyolcpontos csomagot fogadott el a NATO

2001.10.04. 20:54
A NATO-tanács csütörtökön határozatot hozott arról, hogy a szövetségesek, köztük Magyarország, együttesen és egyenként is konkrét intézkedéseket tesznek a terrorizmus elleni világméretű küzdelem előmozdítására. A határozat a megtámadott Egyesült Államok kérésére nyolc pontban foglalta össze, mit tesznek a szövetségesek a terrorizmus elleni átfogó hadjáratban.
Bővítik a hírszerzési adatok cseréjét mind a NATO keretében, mind kétoldalú alapon, támogatják azokat a szövetségeseket és más államokat, amelyek fokozott veszélynek vannak kitéve a terrorizmus elleni fellépésük folytán, megerősítik a területükön levő amerikai és egyéb szövetséges berendezések védelmét, pótolják a NATO térségében azokat az eszközöket és csapatokat, amelyekre szükség lehet a terrorizmus elleni műveletekben, általános felhatalmazást adnak az amerikai és más szövetséges harci gépeknek, hogy a terrorizmus elleni műveletek céljából igénybe vegyék légterüket, hozzáférést biztosítanak a területükön levő kikötőkhöz és repülőterekhez az Egyesült Államoknak és más szövetségeseknek a terrorizmus elleni műveletekhez.

A NATO kész állandó haditengerészeti erőinek egy részét átvezényelni a Földközi-tenger keleti medencéjébe, valamint az elektronikus légi felderítést végző AWACS gépeket is rendelkezésre bocsátani.

Amerika vezet, a NATO besegít

Lord Robertson NATO-főtitkár sajttájékoztatóján kijelentette, hogy "ezt az akciót nem a NATO vezeti, hanem az Egyesült Államok, amely több koalíciót hoz létre e hadjáratban s a NATO ennek egyik része". A főtitkár rámutatott, hogy a határozat érvényének nincs időbeli határa, és a nemzetközi terrorizmus elleni hadjáratra vonatkozik, nem csupán az amerikai nagyvárosokat megtámadó al-Kaida hálózatra és vezérére, Oszama bin Ladenre.