Emília
13 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Basescu újabb nyomozásról dönthet Nagy Zsolt ellen

2007.09.19. 14:33
Folytatódik Romániában a korábban együtt kormányzó pártok harca. A demokrata államelnök a kabinetet jelenleg is irányító nemzeti liberálisok egyik minisztere elleni büntetőeljárásról dönthet, és az ügyben érintett az RMDSZ korábbi minisztere, Nagy Zsolt is. Az RMDSZ ma is együtt kormányoz a liberálisokkal, a párt volt miniszterét akár két ügyben is vizsgálhatják a jövőben a bukaresti hatóságok.

A román Nemzeti Antikorrupciós Igazgatóság (Directia Nationala Anticoruptie, DNA) kedden azzal kereste meg az államfő hivatalát, hogy intézkedjen a bűnügyi nyomozás elrendeléséről a jelenlegi román igazságügyi miniszter, udor Chiuariu és a volt kommunikációs (távközlési) miniszter, az RMDSZ-es Nagy Zsolt ellen. Nagy ellen már korábban is felmerültek vádak egy bonyolult román-bolgár kémügyben, most viszont a Posta Romana miatt indulhat ellene és az igazságügyi tárca vezetője ellen nyomozás.

Összehívták a Speciális Bizottságot

A megkeresés után Basescu szeptember 24-ére összehívta az úgynevezett Speciális Bizottság ülését. Ez a testület hivatott véleményezni a közjogi méltóságok elleni nyomozás megkezdését Romániában.

A DNA most Nagy és Chiuariu esetében is azt rója fel az érintetteknek, hogy a közérdeket sértve, "anyagi haszonszerzés céljával" jártak el.

A hír Chiuariut éppen Brüsszelben érte, ahol az európai igazságügyi és belügyminiszterek aktuális tanácskozásán vett részt. A miniszter "buta bosszúnak" minősítette az ügyészség ellene szóló indítványát, amelyről az államfőnek és a Speciális Bizottságnak kell majd döntenie.

Buta bosszú

Chiuariu szerint a nyomozóhatóságok érintett ügyosztályaira az "inkompetencia és a visszaélés" jellemző.

A DNA vizsgálatának eredményei nem publikusak. Két ügyész ellen közben vizsgálatot kezdeményezett a miniszter, hatalommal való visszaélés és okirathamisítás miatt. Chiuariu szeretne kizáratni az ellene induló eljárásból két vizsgálót, Doru Florin Tulust és Aristotel Mihai Popát.

Nagy Zsolt, a mellékáldozat

Az RMDSZ-es Nagy Zsolt, volt távközlési miniszter az ellene szóló eljárást szintén politikai ügynek tekinti, és megjegyezte, hogy a Chiuariu elleni vádak során ő csak egy "mellékáldozat".

Nagy Zsolt korábban, még miniszterként nyilatkozott az Indexnek, és akkor is politikai támadásokról beszélt, amelyek a kormánykoalíció pártjait érték az államelnök részéről. Nagy ezzel magyarázta az ellene hazaűárulás és más címeken indított eljárásokat is.

Mielőtt távozott volna Nagy a román kormányból, azzal vádolták meg, hogy bizonyos privatizációs ügyletekben segédkezett egy bolgár-román érdekcsoport számára.

Már augusztusban lemondott Nagy

Nagy augusztus hetedikén adta át minisztériumát a szintén RMDSZ-es Winkler Gyulának. Szerinte teljesen ártatlanul függesztette őt fel az államelnök, az ügyészség pedig az időt húzza az esetében. Nagy akkor még a korábbi ügyről írt blogjában, nem a postaépület körüli vizsgálatokról. Nagyot még júniusban függesztette fel az államelnök, minthogy a távközlési tárca vezetőjeként nemzetközi bűnözői csoportok segítésével vádolták meg.

Az újabb gyanúsítás után Relu Fenechiu, a román Nemzeti Liberális Párt iasi (jászvásári, moldvai) parlamenti képviselője, akit a román sajtó egyszerűen csak Chiuariu "mentorának" nevez, szintén az ügyészeket bírálta. Szerinte akkor mérgesedett el a korrupció-ellenes hatóság és az igazságügyi miniszter viszonya, amikor Tulus elmozdítását kezdeményezte Chiuariu. (A miniszter a mostani botrány kirobbanása előtt is kezdeményezte már Tulus leváltását a DNA egyik részlegének éléről.) Fenechiunak egyébként több embere is ül a román kormányban, tehát a PNL jászvásári "erős embere" Chiuariu esetleges elmozdítása után sem maradna "érdekképviselet" nélkül a kabinetben.

Az államfő dönthet

Most viszont már az államfő kezében van a döntés, hogy a Speciális Bizottság véleményét figyelembe véve, jóváhagyja-e vagy sem a Chiuariu elleni bűnügyi eljárást.

Az államfő ha szentesíti az eljárást, akár fel is függesztheti a tárca vezetőjét hivatalából. Nagy Zsolt ellen korábban élt is ezzel az eszközzel az államfő.

A DNA tavaly szeptemberben kezdett vizsgálatot a román posta ügyében. Elsősorban néhány ingatlanügy felülvizsgálatát kezdeményezték az ügyészek, ezeket a tranazkciókat Nagy Zsolt kezdeményezte. A lényegük az, hogy a posta bevitte egy közös cégbe a román főváros egyik reprezentatív pontján, a Calea Victoriei-en lévő épületét, és a cég tőkéjéhez is hozzájárult, amelyben 40,3 százalékos részesedéssel bírt.

Folytatódik a küzdelem a liberálisok és a demokraták között

Az SC Impost Developments SA-t két másik magántársasággal hozta létre a posta. Az ügyészek azért vizsgálták ezt a tranzakciót, mert egy 1996-os román kormányhatározat szerint a postaépület állami tulajdonú, és nem lehetne magánkézbe adni.

Minthogy a helyzet sértette a fennálló jogszabályokat a Tariceanu-kormány - amelynek tagja volt Nagy Zsolt is - módosította a kormányrendeletet 2007-ben, és az ezzel kapcsolatos döntéseket most Nagynak és Chiuariunak róják fel a nyomozóhatóságok.

A Nagy és Chiuariu elleni mostani újabb vádak jól illeszkednek abba a küzdelembe, amely a demokrata párti államfő, Basescu és a korábban a demokratákkal együtt kormányzó nemzeti liberálisok között zajlik. Korábban a román parlament fel is függesztette az államfőt, de az egy népszavazáson megerősítette hatalmát. A következő parlamenti választásokig így folytatódhat az egykori szövetségesek közti állóháború.