Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Nyomozást indítottak Clinton ellen

2001.02.15. 11:20
Szövetségi ügyészek büntetőjogi nyomozást indítottak Bill Clinton volt amerikai elnök ellen. A nyomozók azt vizsgálják, hogy Clinton miért kegyelmezett meg Marc Rich multimilliomosnak kormányzása utolsó napjaiban. A hatóságok szerint Rich illegális pénzadományainak köszönheti az elnöki kegyelmet.
Mary Jo White New York-i ügyész vezeti azt a büntetőjogi nyomozást, amely Marc Rich multimilliomos megkegyelmezésének körülményeire próbál fényt deríteni. Bill Clinton utolsó elnöki rendelkezéseivel 141 elítéltnek kegyelmezett meg, közöttük saját testvérének, Roger Clintonnak és Marc Rich üzletembernek is, aki 17 évvel ezelőtt Svájcba menekült adócsalási, üzérkedési és illegális olajkereskedelem vádja elől.

A feleség segítette Hillaryt

A Clinton család Hillary 53. születésnapján
Az ügyész azt vizsgálja, hogy történt-e illegális kifizetés a kegyelmezés előtt. Marc Rich és volt felesége, Denise, ugyanis bőkezűen támogatták a Demokrata Pártot: Denise Hillary Clinton egyik legfontosabb pénzügyi támogatói közé tartozott. Közismert az is, hogy Denise Rich legkevesebb 450 ezer dollárt adományozott a Clinton Elnök Könyvtári Alapnak.

Az ügyet már két bizottságban is tárgyalják. Denise Rich a képviselőházi bizottság előtti meghallgatáson arra hivatkozva tagadta meg a tanúvallomást, hogy az alkotmány szerint senki nem kötelezhező olyan vallomásra, amellyel saját magát kompromittálná. A szerdai szenátusi meghallgatáson a kegyelmezésekkel foglalkozó kormányzati ügyész, Roger Adams szerint az utolsó pillanatban értesült Bill Clinton kegyelmezési szándékáról, és nem tudta, hogy Marc Rich menekültként egy másik országban tartózkodott.

Akiknek megkegyelmeztek
Marc Rich üzletemberen kívül utolsó elnöki napján Bill Clinton saját testvérének, Roger Clintonnak is megkegyelmezett, akit a '80-as években kokainnal kapcsolatos vádak miatt ítélték el. A kegyelemben részesülők listáján volt John Deutch, volt CIA-igazgató is, aki 1996-ban vált meg tisztségétől, és hivatali titkok hűtlen kezelése miatt ítélték el.

Ugyancsak kegyelemben részesült Susan McDougal, Clinton üzleti partnere a Whitewater-ügyben. McDougalt kedvezményes kölcsön miatt ítélték el, de két évet töltött börtönben, mivel megtagadta, hogy Clinton ellen tanúskodjon.

Barátjának, Henry Cisneros volt lakásügyi miniszternek is megbocsátott: Cisnerost azért ítélték el, mert eltitkolta volt szeretőjének történő kifizetéseket. Jonathan Pollard, egy Izraelnek kémkedő amerikainak azonban még Benjamin Netanyahu személyes kérésére sem kegyelmezett meg Clinton.

Clinton magyarázkodik

A magyarázkodásra kényszerülő Bill Clinton február 2-án azt nyilatkozta, hogy Marc Rich ügyében ,,teljes felelősséget vállal". Clinton úgy véli: az ügyet a lehető legjobban kezelte, és azt kívánta, bárcsak több ideje lett volna vele foglalkozni.

A kegyelemgyakorlás az amerikai elnök alkotmányos joga, azt senki nem bírálhatja felül. Így Marc Rich szabad ember marad. A vizsgálat arra összpontosít, hogy Clinton döntését befolyásolta-e a támogatásként kifizetett pénz, magyarul megvesztegették-e Clintont. A New York Times szakértője szerint azonban a vesztegetést bebizonyítani elég nehéz, mivel általában az ügyben érintett valamelyik fél hozzájárulása szükséges. Politikai pártoknak, illetve Clinton könyvtári alapítványának kifizetett adományok pedig törvényesek, azokat megtámadni nem lehet.