Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szex, zsarolás, zsíros állás

2003.07.25. 21:20
A New York-i városházi gyilkos homoszexuális volt, áldozata ezt nyilvánosságra akarta hozni. Othniel Askew régóta tervezte a merényletet.
Othniel Askew, aki szerdán a New York-i városházán lelőtte James Davis városatyát - majd ővele is végzett egy civil ruhás rendőrtiszt - előzőleg felhívta az FBI-t azzal a panasszal, hogy Davis zaklatja és fenyegeti őt az októberben esedékes helyhatósági választásokkal összefüggésben. Askew, aki Davis ellenfeleként szándékozott indulni az őszi választásokon, szerdán Davisszel együtt érkezett a városházára. Amikor később egymás közelében ültek az emeleti galérián, Askew pisztolyt rántott, és a városatyára lőtt: Davis mellébe két golyó fúródott. Egy biztonsági tiszt ezután öt golyót eresztett a támadóba. Gyilkos és áldozat a kórházba szállítás közben belehalt sebeibe.

Magukat megnevezni nem akaró FBI-nyomozók szerint Askew a tragikus események előtt telefonon hívta New York-i irodájukat, és zavarosan beszélve elmondta, hogy James Davis megfenyegette: a nyilvánosság elé tárja az ő homoszexualitását, és ártani fog családjának, ha nem áll el attól, hogy vele szemben induljon az októberi választáson. Elmondása szerint Davis 45 ezer dollárt ajánlott neki, 15 ezer dolláros évi fizetést, "nem bejárós" állást a városházi stábban, valamint egy brooklyni épületet 1 dollárért, ha nem lesz a kihívója.

A városházán egy szóvivő "badarságnak" minősítette az állításokat, és az ügyben nyomozók is úgy nyilatkoztak, hogy nem tudják megerősíteni azokat. Askew korábban arról tájékoztatta a lapokat, hogy ősszel megmérkőzik Davisszel. Nem tudta azonban összeszedni a kellő számú aláírást, hogy indulhasson a versengésben - írja az AP amerikai hírügynökség.

New York-i újságok értesülése szerint a 31 éves Askew már napok óta tervezte a gyilkosságot és számolt azzal is, hogy a bűncselekmény életébe kerül. A rendőrök a tettes lakásában megtalálták végrendeletét, amelyben gondos útmutatásokat ad fivérének bankszámláiról. A rendőrség nem zárja ki, hogy tettének elkövetésében közrejátszott a férfi HIV-fertőzöttsége is. A végrendelet mellett AIDS elleni gyógyszerekre bukkantak.