Mátyás
-6 °C
1 °C

Nincsenek biztonságban a muszlim országokban lévő nyugatiak

2001.09.30. 16:57
Nincsenek biztonságban a muszlim országokban tartózkodó nyugati állampolgárok. A szaúdi kormányhoz közel álló Ar-Rijád című újság arra figyelmeztette a nyugatiakat, hogy megtorlásnak vannak kitéve, amennyiben folytatódik a muzulmánok elleni "zaklatás". Eközben az Afganisztánt kormányzó tálibok vasárnap elismerték, hogy Oszama bin Laden terroristavezér jelenleg az országban van, ám tartózkodási helye ismeretlen.
A muszlim országokban tartózkodó nyugatiak megtorlásnak vannak kitéve, amennyiben folytatódik az a zaklatás, amelynek a muzulmánok képezik tárgyát szeptember 11. óta az Egyesült Államokban és Európában - figyelmeztetett vasárnap a szaúdi kormányhoz közel álló Ar-Rijád.

Minden arabot terrorizmussal vádolnak

Az általában hivatalos álláspontot tükröző szaúdi újság szerint a nyugatiaknak az iszlám országaiban eddig nem esett bántódásuk, de ez az állapot "súlyos gondhoz vezethet a biztonságuk szempontjából" - írja az Ar-Rijád. Nagyon veszélyesnek tartja azt, hogy minden arabot terrorizmussal vádolnak, amíg be nem bizonyítja az ellenkezőjét.

A New Yorkot és Washingtont ért szeptember 11-i terrorakciók óta a szaúdi sajtó bő teret szentel az arabokat, illetve muzulmánokat Nyugaton érő sérelmeknek. A konzervatív sivatagi királyság által élesen elítélt terrortámadással összefüggésben gyanúsítottak jelentős része szaúdi vagy szaúdi útlevéllel rendelkező személy.

Bin Laden Afganisztánban bújkál

A terrortámadások megszervezésével vádolt szaúdi terroristavezér, Oszama bin Laden biztosan Afganisztánban van. Az országot kormányzó tálibok ezt vasárnap este elismerték, ám azt is hozzátették, hogy a szaúdi milliárdos ismeretlen helyen tartózkodik. A maguk részéről még mindig bizonyítékot várnak Washingtontól a terrorizmussal gyanúsított arab férfi ellen.

Abdul Szalam Zaif, a tálibok iszlámábádi nagykövete sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy bin Laden "az Afganisztáni Iszlám Emirátus ellenőrzése alatt áll", és csak a biztonsági szolgálat tudja pontos tartózkodási helyét. Korábban a kabuli szélsőséges iszlám vezetők azt állították, hogy nem tudnak bin Laden hollétéről, csak annyit közöltek, hogy elküldték neki a legfőbb iszlám vallási testület, az ulema üzenetét, amelyben felkérték, hogy önként hagyja el az országot. A szaúdi milliárdos állítólag megkapta azt, de nem válaszolt rá.