Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A németek negyede szerint a nácizmus nem is volt rossz

2007.10.18. 12:19
Egy csütörtökön megjelent közvélemény-kutatásból kiderül, hogy minden negyedik német szerint a náci korszakban nem minden volt rossz, és a nemzetiszocializmusnak voltak pozitív oldalai is. A diktatúra elfogadása főleg az idősebbek körében jellemző.

Csütörtökön hozták nyilvánosságra a Forsa közvélemény-kutató intézet legújabb felmérését, amiben a megkérdezettek 25 százaléka vallotta azt, hogy a náci korszakban nem minden volt rossz. Az állampolgárok 70 százaléka ezzel szemben teljességgel elítélte a náci diktatúrát, hangoztatva, hogy annak csak rossz oldalai voltak. A megkérdezettek 5 százaléka a "nem tudom" választ adta.

A nemzetiszocializmus "pozitív" oldalai között a szóban forgó 25 százalék elsősorban a családok támogatását, valamint az autópályák építését említette, elfogadva a náciknak azt az állítását is, hogy ez utóbbi hozzájárult a munkanélküliség csökkentéséhez. Történészek illetve kutatók mindezt a leghatározottabban vitatják, utalva arra, hogy a náci rezsim családpolitikája a rasszista népesedési politika szolgálatában állt, az autópálya-hálózat tervezését pedig már a húszas években megkezdték.

A felmérésből az is egyértelműen látszott, hogy a megkérdezettek életkorának növekedésével párhuzamosan erősödött a nemzetiszocializmus vélt pozitív oldalainak elfogadása. Ezt jelzi, hogy a 60 év felettiek esetében a támogatottság 37 százalékos volt. A nemzetiszocializmus elutasítása a 45 és 59 év közöttiek táborában volt a legerőteljesebb, míg a 45 év alattiak közül minden ötödik megkérdezett vallotta azt, hogy a hitleri diktatúrának pozitív oldalai is voltak.

Felháborítónak és szomorúnak nevezte a felmérés megállapításait a Németországi Zsidók Központi Tanácsa. Dieter Graumann, a szervezet elnökhelyettese nyilatkozatában úgy vélte, hogy a közvélemény-kutatás eredményei mindenképp figyelmeztető jelként szolgálnak. A náci rendszerrel kapcsolatban a jövőben még több felvilágosításra, még több információra van szükség - hangsúlyozta Graumann, aki egyúttal sürgette a határozottabb fellépést a szélsőjobboldallal szemben.

A náci korszak értékelése az utóbbi időben került ismét napirendre, amikor az NDR észak-német közszolgálati televízióelbocsátotta egyik sztár-műsorvezetőjét, Eva Hermant, aki egy könyvbemutatón a nemzetiszocialista rezsim családpolitikáját dicsérte.