Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

NZZ: A Mécs-bizottság a politikai harc eszköze

2002.08.26. 11:07
A kiszivárogtatások miatt a napi politikai harc eszközévé vált a Mécs-bizottság munkája - állítja budapesti tudósításában a Neue Zürcher Zeitung. Andreas Oplatka szerint a megbízhatatlan dokumentációkon alapuló vizsgálattal szemben számos jogi kétely is felmerült, ami miatt a bizottság még az államfővel is összetűzésbe került.
A napi politikai harc eszközévé vált a múlt megkésett vizsgálata - írja a Mécs-bizottság működésével kapcsolatban Andreas Oplatka, a Neue Zürcher Zeitung budapesti tudósítója. A "Magyar leleplezési kavarodások" címmel, "A múlt vizsgálata, mint fegyver" alcímmel közölt tudósítás szerint a Magyar Hírlap hétvégén közzétett listája azokat a neveket tartalmazza, amelyek politikusi körökben már ismertek voltak, így értelmetlen lett volna a további titkolózás, bár a Mécs-bizottságban még vita van a közzététel időpontjáról.

Válasz a Medgyessy-bizottságra

A Mécs-bizottság a szocialista-szabad demokrata kormánytábor válasza volt Medgyessy Péter kormányfő kémelhárítói múltjának leleplezésére, azzal, hogy vizsgálják meg a rendszerváltás utáni kormányok tagjainak a kommunista titkosszolgálathoz fűződő kapcsolatait - írta Oplatka. "E tekintetben nyilván abból indultak ki, hogy a jobboldal politikusai, akik oly szívesen tüntetik fel magukat a kommunista rezsim áldozataiként, egy ilyen vizsgálatnál előbb akadnak fenn a hálón, mint a baloldal emberei" -írta a szerző. Rámutatott, hogy a közölt listán ennek megfelelően jóval több a jobboldali politikus.

Megbízhatatlan dokumentáció

"A legkevesebb, ami elmondható, hogy a vizsgálat megbízhatatlan dokumentációs talajon zajlik és hogy jogi kísérő körülményei kétesek" - állapította meg Oplatka, és ismertette az egyes politikusok cáfolatait. Boros Imrével együtt sokan utalnak arra, hogy az egypártrendszer összeomlásakor a titkosszolgálatok sok dokumentumát semmisítették meg, illetve manipulálták. A Mécs-bizottság ellentétbe került Mádl Ferenc köztársasági elnökkel is, aki az adatvédelmi biztoshoz hasonlóan ismételten alkotmányossági aggályokat vetett fel - írja a lap.

Szivárognak az adatok

Oplatka szerint az ellenzék többek között ezért vonult ki a Mécs-bizottságból, és arra hivatkozott - amiben most a Magyar Hírlap közlése által megerősítve látja magát -, hogy a szocialista képviselők a vizsgálat során többször neveket és gyanúsításokat szivárogtattak ki a sajtónak. "A téma, hogy kinek a soraiból kik voltak esetleg a kommunista titkosszolgálatok munkatársai, a napi politikát szolgálja. Különösnek tűnik, hogy a szocialisták Medgyessy egykori titkosszolgálati tevékenységét hősies színben igyekeznek feltüntetni, míg az ellenfél esetében az azonos tényállást súlyos kompromittálásként állítják be" - írta Oplatka.

Végül szólt arról, a Medgyessy Péter múltját vizsgáló bizottság tevékenységéről, arról, hogy az ellenzék kilátásba helyezte a még nyitott kérdések parlamenti felvetését, s úgy vélte: előre látható, hogy ezek a témák elintézetlen politikai konfliktusként tovább parázslanak majd.

Profil: Kínos helyzetben az "antikommunista kereszteslovagok"
Bár a konzervatív ellenzék "teli volt jó reménységgel" Medgyessy Péter bizottsági meghallgatása előtt, nem tudott mit kezdeni a kormányfő offenzív taktikájával - írja a Profil című osztrák hetilap a magyarországi múltfeltárással kapcsolatban. A vizsgálattól a lap budapesti tudósítója szerint "az egyre inkább Jörg Haider útjára lépett" Orbán Viktor és a "szélsőjobboldaliak által infiltrált Hajrá Magyarország pszeudo-mozgalom" a baloldali-liberális koalíció megbuktatását remélte. A Medgyessy-bizottság konzervatív tagjai azonban nem tudtak újabb iratokat elővarázsolni a cilinderből, hogy cáfolják Medgyessy bizottság előtt tett állításait - írja a lap.
A Mécs-bizottság munkájával kapcsolatban a lap budapesti tudósítója megjegyzi, hogy "kínosabb nem is lehetne a helyzet a jobboldal számára, hiszen Orbán alatt szeplőtlen antikommunista kereszteslovagként adta elő magát."
"Kétes figura" - írja a lap Boros Imréről, aki a Magyar Nemzet hasábjain számolt be múltjáról. A lap ismerteti a VW-botrány történetét, hozzátéve, hogy "Budapesten most felmerül a kérdés, hogy a magát szívesen a pénzügyi zseni aurájába burkoló volt bankár titkosszolgálati tevékenysége vajon mennyiben járult hozzá ahhoz, hogy a VW-botrányban játszott szerepét soha nem tisztázták".