Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

CIA: bin Laden él

2004.01.05. 18:36
A brit külügyminiszter szerint szinte biztos, hogy Oszama bin Laden él, és az ő hangja hallható a terrorvezérnek tulajdonított legújabb felvételen. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) illetékese is annak a véleménynek adott hangot, hogy "valószínűleg" bin Laden hallható a felvételen.
A 2001. szeptember 11-ei merényletekért felelősnek tartott al-Kaida terrorhálózat vezetőjének új hangfelvételét az al-Dzsazíra arab műholdas hírtelevízió tette közzé vasárnap. Oszama bin Laden terroristavezérnek tulajdonított hang a közel-keleti békefolyamat elvetésére, a szent háború folytatására szólította a muzulmánokat.

A hang említést tett Szaddám Huszein volt iraki diktátor múlt havi elfogásáról is, árulásnak és az amerikaiakkal folytatott kollaborálásnak bélyegezve a történteket. Ezzel azt sugallta, hogy a felvétel nem régebbi háromhetesnél. A beszélő az Irakot megszálló amerikaiak elleni harcra is uszította hallgatóit.

Straw, aki hétfőn nyilatkozott a BBC rádiónak, a felvételről azt mondta: egyértelmű bizonyíték még nincs, de "nagy biztonsággal kimondható", hogy azon valóban az al-Kaida vezére beszél.

Az amerikai hírszerzés a hétvégén azt közölte, hogy a hangazonosítási eljárás több napig eltarthat, hétfőn viszont a CIA egyik tisztségviselője kijelentette: a technikai elemzések elvégzése után a CIA-nak az a véleménye, hogy valószínűleg bin Laden hangja hallható a felvételen.

A brit külügyminiszter hétfői nyilatkozatában kijelentette: Oszama bin Laden "legjobb tudomásunk szerint" életben van, és az al-Kaida, valamint társszervezetei is változatlanul aktívak.

Straw elismerte, hogy a szövetségesek által Afganisztánban felvonultatott minden technológia ellenére is lehetséges, hogy egy "megfelelő forrásokkal bíró egyén ... amilyen Oszama bin Laden is", meglehetősen hosszú ideig bujkáljon. A külügyminiszter szerint az al-Kaida vezérének felkutatása továbbra is elsődleges feladat.