Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Bin Laden újra üzent

2003.06.28. 11:27
Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezérének újabb USA-ellenes felhívását tartalmazó videofelvételt találtak a pakisztáni hatóságok egy elfogott terroristagyanús személynél.
A The News iszlámábádi lap szombati beszámolója szerint a pakisztáni titkosszolgálat által őrizetbe vett al-Kaida-tagnál talált felvételen Oszama bin Laden arra szólítja fel híveit, hogy Szaúd-Arábiában intézzenek támadásokat amerikai érdekeltségek ellen.

Az egyiptomi állampolgárságú Haris ben Aszimot Pesavar mellett, az afgán határ közelében lévő egyik menekülttáborban fogták el még szerdán. Az EFE spanyol hírügynökségnek a pakisztáni titkosszolgálat név nélkül nyilatkozó illetékese szombaton megerősítette az akció tényét, közölve: feltételezésük szerint a videofelvételt arra szánták, hogy azt az al-Dzsazíra katari székhelyű arab hírtelevízióban tegyék közzé, Oszama több korábbi üzenetéhez hasonlóan.

Teherán cáfolta, hogy az iráni biztonsági erők elfogták volna az egyiptomi Ajman az-Zavahirit, akit az al-Kaida terrorhálózat vezére, Oszama bin Laden helyettesének tartanak. Mint a CNN hírtévé pénteken jelentette, az iráni külügyminisztérium szóvivője, Hamid Reza Aszefi valótlannak nevezte az al-Arabija dubaji műholdas tévének azt a jelentését, amely szerint Zavahiri és Szulejman Abu Gait al-Kaida-szóvivő is az iráni hatóságok által az utóbbi hónapokban őrizetbe vett, Afganisztánból érkezett terroristagyanús személyek között van.