Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Bin Laden köszöni, jól van

2003.08.18. 09:42
Az al-Kaida terrorszervezet egyik szóvivőjének tulajdonított hangfelvételt játszott le vasárnap az al-Arabíja arab hírtelevízió, amelyen a hang közli, hogy Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője életben van, és egyúttal az Amerika-ellenes harc folytatására buzdítja az irakiakat.
A televízió a birtokába került felvételt Abder-Rahmán an-Nazsdinak, az al-Kaida egyik szóvivőjének tulajdonítja. Az AFP francia hírügynökség úgy tudja, hogy a felvétel augusztus 10-én készült. An-Nazsdit eddig még nem említették a terrorhálózat szóvivőjeként, de az al-Kaida körözött 16 vezetőjéről összeállított amerikai listán szerepel a neve.

"Jó hírt szeretnék mondani a világon bárhol élő muzulmánoknak: Oszama bin Laden sejk életben van, nagyon jól van, és Omar molla (az afganisztáni tálibok vezetője) is él. Szeretnék egyúttal gratulálni iraki testvéreinknek a megszállás elleni hősies harcukhoz, amelyet mi támogatunk, és amelynek folytatására buzdítjuk őket" - hallható a hangfelvételen. A beszélő szerint az Egyesült Államok az iraki háborúval semmibe vette az ENSZ véleményét, megsértett minden nemzetközi törvényt, és áthágta a morális elveket.

A szaúdi származású bin Laden és a tálibok egykori szellemi vezetője, Omar molla holléte az amerikai erők afganisztáni hadműveletei óta nem ismert, de állítólagos üzeneteiket az arab televíziók több ízben lejátszották.