Alfréd
-3 °C
3 °C

Támadással fenyeget és békét ajánl bin Laden

2006.01.19. 18:08
Amerikai célpontok elleni támadásokkal fenyeget az egy évi hallgatását megtörő Oszama bin Laden. A terroristavezér, akiről az amerikaiak már azt gondolták, hogy sarokba szorították, békét is ajánlott. A feltétel a muzulmánok elleni háborúk felfüggesztése.

Már folyamatban van egy újabb, az Egyesült Államok területén elkövetendő terrortámadás előkészítése, hangzott el egy, az al-Dzsazíra hírtelevízióban lejátszott, a feltételezések szerint Oszama bin Laden személyes üzenetét tartalmazó felvételen. Független források eddig nem erősítették meg, hogy valóban a több mint egy éve hallgató terroristavezér hangja hallható-e a kazettán. A CNN arabszakértője szerint bin Ladennek tűnik a beszélő

Amerika szívét támadnák

"Az amerikaiak és szövetségeseik elleni háború nem korlátozódik Irakra" - hallható a felvételen. "Szent harcosaink képesek leküzdeni az európai országok biztonsági intézkedéseit, ténykedésük nyomait több európai fővárosban is láthatták már" - tette hozzá.

Bin Laden szerint "csak idő kérdése", hogy mikor sikerül az Egyesült Államokban is újabb támadást végrehajtania az al-Kaidának. "Már tervezzük az akciókat, amiket hamarosan országotok szívében követünk majd el" - fenyegette meg az amerikaiakat.

A felvételen nem volt utalás a CIA múlt pénteki légicsapására, ezért feltehetően korábban készült. Az amerikai titkosszolgálat Ajman az-Zavahiri megölését remélte az akciótól. Bár Zavahiri a feltételezések szerint mégsem esett áldozatul, a CIA csütörtöki közlése szerint az 52 éves Midhat Murszi, más néven Abu Habab al-Maszri, a terrorcsoport vegyifegyver-szakértője életét vesztette.

Békét ajánl

Bin Laden üzenete további részében Busht az amerikaiak félrevezetésével vádolja, mondván most már nem állnak mögötte az amerikaiak. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak fele-fele arányban megosztottak az iraki hadműveleteket illetően, írja a CNN.

"Bush nyilvánvalóan félrevezeti az embereket. Ha nem harcolnátok a muzulmánok ellen saját országaikban, békét köthetnénk" - üzente bin Laden.

Mostani üzenetét megelőzően utoljára 2004 decemberében került elő hangfelvétel a terroristavezértől. Az amerikai titkosszolgálatok több vezetője is azt feltételezte, hogy az elmúlt hónapok akciói miatt bin Laden folyamatos bujkálásra kényszerül és ténylegesen már nem is irányítja terrorcsoportját.