Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Lefejeztette volna bin Ladent a CIA

2005.05.04. 14:39
Bin Laden fejét száraz jégen, társaiét karón szerette volna látni a CIA terrorelhárítási főnöke szeptember 11. után. Az akcióval egy nyugdíjazás előtt álló ügynököt bíztak meg, aki harmincéves pályafutása alatt először kapott utasítást egy célpont meggyilkolására.

Bin Laden fejét követelte pár nappal a szeptember 11-i merényletek után a CIA terrorelhárítási főnöke, jelentette a BBC az amerikai közszolgálati rádióra hivatkozva. "Fogjátok el bin Ladent és hozzátok el nekem a fejét szárazjégen" - adta ki az utasítást Cofer Black egy CIA-ügynök visszaemlékezése szerint.

Karót még szerzett volna

Az azóta nyugállományba vonult Gary Schroen emlékei szerint Black az al-Kaida többi vezetőjének a fejét karón szerette volna viszontlátni. "Uram, ezek a legvilágosabb utasítások amiket valaha kaptam" - reagált Schroen a megbízásra.

Bár Black a közszolgálati rádió megkeresésére nem tudott visszaemlékezni szóbeli utasításának pontos megszövegezésére, lényegében nem cáfolta a történteket. A történet hitelét erősíti, hogy Schroen még a parancsot követő poénkodásra is emlékszik. "Karókat biztos tudok szerezni a terepen, de nem tudom, honnan szerzek szárazjeget bin Laden feje alá. De valahogy megoldjuk" - válaszolta Blacknek Schroen.

Mint mondta, azért is emlékszik ilyen pontosan az esetre, mert harmincéves szolgálata alatt először kapott konkrét utasítást egy célszemély meggyilkolására.

Nem érti a sikertelenséget

Schroen egyébként pár nappal a szeptember 11-i terrortámadások előtt kezdte meg a nyugállományba vonulás előtti átmeneti programot, ám mivel korábban ő volt a CIA kabuli és iszlamabadi irodavezetője, a főnökség őt tartotta legalkalmasabbnak a küldetésre. Mint mondta, a CIA-ban senki sem kételkedett abban, hogy a repülővel végrehajtott támadásokat az al-Kaida tervelte ki.

Schroen kettős küldetést kapott, a tálibellenes hadurakkal kellett volna egyeztetnie és meg kellett volna ölnie bin Ladent. Schroen maga választhatta ki hatfős csapata tagjait, és pontosan egy héttel szeptember 11. után már repülőn is ült Afganisztán felé. Felszerelésként laptopokat, kézirádiókat, instant kávét és hárommillió dollárt vittek magukkal.

Schroen nemrégiben jelentette meg emlékiratait Elsőként a terepen címmel, utalva arra, hogy ő és a csapata voltak az első amerikaiak Afganisztánban. Mint írta, meglepőnek tartja, hogy a CIA négy év elteltével sem tudta megölni bin Ladent. Rádiónyilatkozatában arról nem beszélt, hogy az ő küldetése miért nem járt sikerrel.