Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Bin Laden 50

2007.03.10. 00:59
Hiába kell barlangban ünnepelnie a születésnapját, a terrorvezér elégedett lehet a dolgok állásával. Afganisztánban erőre kapott a talibán, Irakban már iszlám államot kiáltottak ki a terroristák. Az őszszakállú terrorista még sosem volt közelebb álma beteljesüléséhez.

Március 10-én, egy nappal a kétszáz halottat követelő madridi terrortámadások harmadik évfordulója előtt Oszama bin Laden pakisztáni barlangja meghitt magányában ünnepelheti ötvenedik születésnapját. Ha visszatekint az elmúlt évekre, egész elégedett lehet magával.

Teljesült a vágya

Bár Pakisztán hegyei közt bujkálni nem lehet kellemes, milliárdos létére bin Laden sosem volt túl kényes. Ráadásul Pakisztán hegyei közt lassan hat éve sikeresen bujkál az összes létező nyugati kémszolgálat elől. És ugyan sokan megkérdőjelezik, hogy mennyire irányítja még a világ terroristáit, az bizonyos, hogy egyelőre a tervei szerint alakulnak a dolgok.

A Jane's Terrorism & Security Monitor elemzése helyesen állapítja meg, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadásoknak nem az volt a célja, hogy az amerikaiak kivonuljanak a közel-keletről. A támadás provokáció volt az agresszív válasz reményében. És ugyan Afganisztánban az amerikaiak agresszív fellépése, legalábbis időlegesen bénító csapást mért a terroristákra, az iraki háború bin Laden minden vágyát teljesítette.

Hiszen az iraki háború az iszlám világ egészét felháborította, muzulmánok tömegeit fordította szembe az Egyesült Államokkal. Az elhúzódó megszállás, az évek óta zajló, lassan felekezeti polgárháborúva dajuló gerillaháború pedig a nyolcvanas évek Afganisztánához hasonló hellyé változtatta Irakot.

Afganisztánban pedig bin Laden egyszer már legyőzött egy nagy birodalmat. És kétségünk sem lehet felőle, hogy ha az amerikaiak valaha – a Demokrata Párt reményei szerint akár hónapokon belül – kivonulnak Irakból, azt bin Laden és az iszlámisták saját sikerükként fogják értékelni.

Iraki Iszlám Állam

Ráadásul Afganisztánban is bin Laden tervei kezdenek érvényesülni. A talibán négy év pihegés után tavaly már támadások sorozatát hajtotta végre, idén pedig a legtöbb NATO-stratéga már elkerülhetetlennek tartja a nagy nyári összecsapásokat. A tálibok mindeközben biztonságos hátországot építettek ki Pakisztánban, ahol a kormány egyszerűen feladta a reménytelen küzdelmet a pastuk lakta törzsi területek ellenőrzéséért.

Bin Laden tehát immár ötven éves, és minden eddiginél közelebb áll vágya, a Nyugattal szembeszegülő iszlám állam megszületéséhez. Terrorszervezetének iraki csoportjai már most Iraki Iszlám Államnak hívják a gyakorlatilag ellenőrzésük alatt álló Nyugat-Irakot.

Bin Ladent talán csak George W. Bush tudná még jobban felvidítani születésnapján. Ha a GlobalSecurity.org-nak igaza van, az amerikai légierő még március 10-én támadást indít Irán ellen. Ennél szebb ajándékról nem is álmodhatna a terroristavezér.