Diána
11 °C
22 °C

Obama végül felhívta Hu Csin-taót is

2009.01.30. 21:37
Az ENSZ BT állandó tagjai közül utoljára a kínai elnökkel beszélt telefonon Barack Obama, nemrégiben beiktatott amerikai elnök. A két nagyhatalom vezetői a gazdaság globális lelassulása elleni közös fellépésről beszélgettek többek között.

Barack Obama amerikai elnök felhívta telefonon kínai kollégáját, Hu Csin-taót (Hu Jintao)m közölte pénteken Robert Gibbs elnöki szóvivő.

A kínai elnök az utolsó az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjainak vezetői közül, akivel Obama ebben a formában felvette a kapcsolatot január 20-i beiktatása után.

Washingtonban egyelőre nem hoztak nyilvánosságra részleteket a megbeszélésről, de Pekingben közölték, hogy egyebek mellett a gazdaság globális lelassulása elleni közös fellépésről volt szó. A kínai elnök elismeréssel szólt az Egyesült Államok pénzügyi stabilizációs és piacélénkítő erőfeszítéseiről, jelentette a kínai hírügynökség.

Hu Csin-tao közölte, hogy "Kína fokozott makroökonómiai politikai egyeztetést kíván az amerikai féllel, és szilárdan ellenzi a kereskedelmi és befektetési protekcionizmust".

A felek megállapodtak, hogy április 20-án Londonban találkoznak a világ régi és új vezető gazdasági hatalmait tömörítő G20-as csoport csúcsértekezletén.