Vonattal megy Obama Washingtonba

2009.01.17. 19:02
Történelmi hagyományt felelevenítve vonattal indult szombat délelőtt Philadelphiából Washingtonba Barack Obama megválasztott amerikai elnök, akit jövő héten iktatnak be hivatalába a fővárosban. Obama ugyanazt az utat teszi meg, amelyet példaképének tekintett elődje, Abraham Lincoln is megtett 1861-ben.

"Itt kezdődött az amerikai utazás, farmerek, ügyvédek, kereskedők és katonák egy csoportja összegyűlt, hogy kinyilvánítsa függetlenségét" - mondta utazásának kezdete előtt a pennsylvaniai városban Obama, utalva arra, hogy a keleti parti városban mondták ki az Egyesült Államok megszületését, fogadták el a függetlenségi nyilatkozatot 1776-ban.

A 44. amerikai elnökké választott Obama arra hívta fel honfitársait, hogy a gazdasági válságban is legyenek bátrak és áldozatkészek, akárcsak az ország alapítói voltak. Lesznek "hibás kezdőlépések és visszalépések, reményvesztettség és csalódás", de az emberek nem csüggedhetnek - mondta a verőfényes, de fagyos napon, a Philadelphia történelmi pályaudvarán összegyűlt tömeg előtt.

"Új függetlenségi nyilatkozatra van szükség, az ideológiától és a kicsinyes gondolkodástól való függetlenségére (...) építsünk a népnek felelős kormányt - fogalmazott. - Tegyünk azért, hogy ez a választás nem a vége annak, ahogy megváltoztatjuk Amerikát, hanem a jövő kezdete és ígérete."

Obama és leendő alelnöke, Joe Biden - aki lakóhelyén, Wilmingtonban csatlakozik Obamához -, valamint családjuk este érkezik meg Washingtonba. A szombat az Obama-család számára azért is ünnep, mert a leendő first lady, Michelle Obama aznap ünnepli 45. születésnapját. A különvonaton 41 olyan személy is Washingtonba utazik, akiket a beiktatási bizottság az élet különböző területeiről választott ki.

Az Obama-expressz Philadelphiából - amely Washington előtt az Egyesült Államok fővárosa volt - a Delaware állambeli Wilmingtonba, majd a marylandi Baltimore-ba megy. Obama ugyanazt az utat teszi meg, amelyet példaképének tekintett elődje, Abraham Lincoln is megtett 1861-ben. A megválasztott elnök mindkét városban részt vesz egy ünnepi rendezvényen. A baltimore-i háborús emlékműnél a várakozások szerint 100 ezer ember előtt mond beszédet.

A Philadelphia és Washington közötti 137 mérföldes (220 kilométeres) úton a vonat lelassít majd Claymontnál (Delaware) és Edgewood mellett (Maryland), hogy minél több amerikai láthassa a beiktatásra utazó majdani elnököt és alelnököt. A vonatutat a legszigorúbb biztonsági intézkedések övezik, Obama utazásának pontos részleteit az utolsó pillanatig titokban tartották.

Bár Obama útját is szigorú biztonsági intézkedések övezik, az utazás nem olyan titkos, mint nagy elődje, a 16. elnök esetében volt, aki a polgárháború küszöbén utazott az Egyesült Államok korábbi fővárosából Washingtonba. Lincoln életét veszély fenyegette, tervezett merényletekről érkeztek hírek. Az egyik jelentés szerint aláaknázták a sínpályát Baltimore előtt, az elnök ezért minden feltűnést kerülve, álruhában utazott, és vonatot is váltott. Közvetlen kíséretén kívül senki sem tudta, hogy Washington felé tart vasúton.

Obama a vonatozással régi hagyományt elevenített fel, amelyet utoljára Dwight Eisenhower gyakorolt 1953-ban. Nem Lincoln volt azonban az első elnök, aki megtette a Philadelphia-Washington közötti vasúti utazást, hanem William Henry Harrison, 20 évvel korábban, 1841-ben.

Harrison nevéhez nem sok minden fűződik az amerikai elnökök sorában; leghosszabb, 8443 szavas beiktatási beszédével mindenesetre bevonult a történelembe. Nem véletlen, hogy a leghosszabb beiktatási beszéd a legrövidebb elnökséghez kapcsolódik: Harrison 1 óra 40 percen át kalap és kabát nélkül beszélt a viharos hidegben, megfázott, tüdőgyulladást kapott és rá egy hónapra meghalt.

Eisenhower vonata 1953. január 18-án csak egyórás késéssel indulhatott el, mert az elnök még írta beiktatási beszédét. Eisenhower, Obamával szemben, nem állt meg útközben; ő és kísérete a washingtoni Union Station pályaudvar előtt mintegy 90 méterrel leszállt a vonatról, és limuzinokban folytatta útját.

A Philadelphia-Washington 137 mérföldes (220 kilométeres) utat Harrison és Eisenhower között több elnök is megtette. A vasúthálózat robbanásszerű bővülésével az elnökök fő közlekedési eszköze a vonat lett, és a kampányokban elterjedt a vonatos kampányolás: a jelöltek a kocsik hátsó peronjáról szónokoltak.

Legalább 14 elnök utazott washingtoni beiktatására Philadelphiából vonattal. Így tett mások mellett Franklin D. Roosevelt is 1933-ban, amikor az ország bankrendszere a nagy gazdasági válság közepette összeomlóban volt; az elnök amúgy eseménytelen útján New York és Washington között tanácsadóival egyeztetett.

Szombati rádiós és internetes üzenetében Obama hangsúlyozta: az elnöki beiktatás az amerikai demokrácia egyik jelképe, "az elnökök között mindig békés, rendezett hatalomátadás történt".

A beiktatási ünnepségek vasárnap kora délután kezdődnek a washingtoni Lincoln-emlékműnél Obama fellépésével és az azt követő koncertekkel, amelyeken olyan sztárok szerepelnek, mint Bruce Springsteen, a U2, James Taylor, Stevie Wonder és Beyonce. Az eseményen Denzel Washington és Jamie Foxx színész, továbbá Martin Luther King III., az egykori polgárjogi harcos fia felolvasást tart történelmi szövegekből.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla