József, Bánk
-6 °C
0 °C

Megkezdődött a csata a Legfelsőbb Bíróságért

2005.07.03. 18:05
Váratlan hevességgel törhet ki a háború a demokraták és a republikánusok között az amerikai Legfelsőbb Bíróság irányításáért. A várakozásokkal szemben nem a bíróság rákbeteg konzervatív elnöke, hanem a hol a konzervatívokkal, hol a liberálisokkal szavazó, így egyensúlyt teremtő Sandra Day O'Connor mondott le posztjáról.

Kiéleződött a Legfelsőbb Bíróság irányításáért folyó harc a konzervatívok és a liberálisok között az Egyesült Államokban. Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő testületben Sandra Day O'Connor bírónő lemondásával megüresedett egy hely, így, ha minden Bush tervei szerint alakul, hosszú időre többségbe kerülhetnek a konzervatívok a testületben.

Egyensúlyt teremtett

A Legfelsőbb Bíróságban utoljára 1994-ben volt üresedés. Az Egyesült Államok alkotmánya szerint a Legfelsőbb Bíróság bíráit élethosszig nevezik ki, posztjukról csak saját akaratukból távozhatnak.

Mivel a testület átlagéletkora elég magas volt - a bírókat szinte kivétel nélkül Ronald Reagan és az idősebb George Bush nevezte ki - már régóta várható volt az üresedés. A legtöbben azonban a bíróság konzervatív elnökének, a rákbetegsége miatt a 2004-2005-ös bírósági szakból több hónapot kihagyó Rehnquist főbíró távozására tippeltek.

Rhenquist távozása nem borította volna fel a bíróság egyensúlyát, a Reagan által kinevezett O'Connor azonban számos kérdésben a mérleg nyelve volt az amúgy négy-négy arányban konzervatív és liberális bírákból álló testületben.

Hol ide, hol oda

O'Connor szavazatával maradt érvényben a Legfelsőbb Bíróság 1973-as sorsdöntő ítélete a Roe vy. Wade perben, ami gyakorlatilag liberalizálta az abortuszt az Egyesült Államokban. Ugyanakkor a 2000-es választást követő újraszámlálásoknak is O'Connor szavazata vetett véget.

Nem véletlen tehát, hogy a távozó bírónőt mindkét politikai oldal meleg szavakkal dícsérte. Bush elnök a CNN fehér házi forrásokból származó értesülései szerint O'Connor bejelentése után telefonon sajnálatát fejezte ki, hogy most nincs az "igaz hazafi" bírónő közelében, mivel legszivesebben megölelné.

Hatalomátvétel

A demokraták - akik Bush több szövetségi bírói kinevezési kísérletét is obstrukcióval akadályozták a törvényhozásban - példaként állítják O'Connort Bush elé. "Remélem Bush elnök valaki olyat választ, aki meg tud felelni az O'Connor asszony által állított magas követelményeknek, és legalább annyira egységbe tudja majd kovácsolni a nemzetet, mint azt ő tette" - jelentette ki a CNN-nek Edward Kennedy demokrata szenátor.

Kérdéses azonban, hogy a nem titkoltan a konzervatívok szociális programjának keresztülverésére készülő Bush képes lesz-e kihagyni a kínálkozó alkalmat. Amennyiben O'Connor helyére már most konzervatív bírót tudnak kinevezni, Reihnquist mindenképpen közeli távozásával hosszú évekre biztosíthatja a Legfelsőbb Bíróság konzervatív többségét.

A CNN értesülései szerint több konzervatív csoport máris az abortuszjogszabályok újbóli bíróság elé terjesztését fontolgatja. Ahogy egyébként már a lobbizás is beindult, a liberális érdekcsoportok már hetvenöt telefonvonalat és negyven számítógépet élesítettek be kampányukhoz, ahogy Washingtonban gyülekeznek a konzervatívok lobbicsoportjai is.